Historisk mesterskap

KLUBBMESTERSKAP: 12 utøvere stilte på startstreken da Birkenes IL inviterte til klubbmesterskap I langrennsgruppa. I flere år har det ikke vært noe langrennsgruppe på Birkeland.

Både fotballspillere, skiskyttere og langrennsløpere deltok i det historiske klubbmesterskapet.

– Det var sykt tungt og varmt, men sinnsykt gøy, sier Martin Uldal.

Han har nettopp kommet i mål under klubbmesterskapet i langrenn på skiskytterarenaen på Birkeland. Datoen er 15. september, men gradestokken tilsier noe annet. 25,6 grader er fasiten på Kjevik denne dagen.

– Mange av vennene mine går på ski, så da jeg hørte om mesterskapet tenkte jeg at det var gøy å konkurrere mot dem, sier Uldal.

Egentlig er det skiskyting som ligger hjertet hans nærmest, og det er faktisk flere skiskyttere som trener sammen med den nyetablerte langrennsgruppa.

– Man må jo være god på ski, for å være god i skiskyting, påpeker Uldal.

Etablert i januar

På denne tida i fjor var det ingen langrennsgruppe i Birkenes IL. Noe slikt har det ikke vært på mange år. Torsdagen ble derfor ikke bare historisk med tanke på været, men også med tanke på langrennssporten på Birkeland.

– Dette er første klubbmesterskap på mange, mange år, og nesten alle av oss er helt ferske innen sporten, sier Trude Karlsen.

I januar så gruppa dagens lys, og det nærmest som en løsning på ett logistikkproblem.

– I kullet til 14-åringen min var det flere som ønsker å gå langrenn, og jeg tenkte at det er bedre å sitte i styret lokalt, enn å frakte de utenbygds, sier Karlsen.

Dermed var det gjort, og ni måneder seinere står tolv utøvere klare på startstreken til klubbmesterskapet. Et oppmøte Karlsen er godt fornøyd med.

– Målet er helt klart å bli større, for akkurat nå har vi bare trener til de eldste løperne mellom tolv og 17 år, sier hun.

Skyter også

Blant de som kommer i mål er Erlend Dalene. Også han er skiskytter.

– Ja, jeg går egentlig på skiskyting, og det er det jeg satser på. Men det er gøy med langrenn, og jeg vil gjerne trene mer enn bare skiskyting, sier han.

Både før og etter løpet er de imidlertid Knut Erlend Martinsen som vekker mest oppsikt. Han har en stil som ingen andre, og ser ut til å gjennomføre på ren vilje.

– Tor Kjetil Svaland sa at hvis jeg deltok i dette mesterskapet så ville han kjøpe 20 lodd av meg. Det blir 200 kroner det, som går rett til Jerv, sier Martinsen.

Med det avslører han at han egentlig spiller fotball. De to rundene rundt skiskytteranlegget fristet ikke til gjentakelse.

– Det er første gang jeg går på rulleski, og nei, det frister ikke til gjentakelse. Det er like tungt som å spille fotball, men noe helt annet, sier Martinsen.

Mankoen på trenere bekymrer ikke Karlsen mer enn at hun håper å ha trenere klare til de yngste løperne før snøen legger seg på Strøget.

– Hvis noen vil trene, må de gjerne ta kontakt. Vi planlegger også å utdanne egne trenere, slik at noen av utøverne kan trene de yngre, sier hun.

I høstferien er drar langrennsgruppa til kretsmesterskapet på Hovden.

– Jeg ser for meg at det blir både gøy og krevende, avslutter Karlsen.

 

VARMT: Martin Uldal tar en fortjent hvil etter klubbmesterskapet. Gradestokken ikke akkurat septembertemperaturer denne dagen.

VARMT: Martin Uldal tar en fortjent hvil etter klubbmesterskapet. Gradestokken ikke akkurat septembertemperaturer denne dagen.

FOTBALLSPILLER: Normalt spiller Knut Erlend Martinsen fotball på Jerv, men etter en utfordring lot han seg friste til å stille på rulleski.

FOTBALLSPILLER: Normalt spiller Knut Erlend Martinsen fotball på Jerv, men etter en utfordring lot han seg friste til å stille på rulleski.