Gikk forbi 68 lag

STAFETTSMIL: De ser rimelig fornøyde ut etter å ha kjempet seg inn til en 62. plass på NM-stafetten, Jon Kristian (f.v.) og Håkon Svaland, Espen Uldal og pappa og lagleder Kristian Jon Svaland. Sistnevnte gikk ankeretappen på Birkenes-laget i ’75. (FOTO: PRIVAT)

Espen Uldal og brødreparet Håkon og Jon Kristian Svaland sørget for en kraftig resultatforbedring da de gikk inn til 62. plass av 145 fullførende lag i NM-stafetten i langrenn på Lygna søndag ettermiddag.

Som vi skrev forrige uke, ble det sisteplass forrige gang Birkenes IL stilte lag i en herrestafett i ski-NM, i Heddal i 1975. I år skulle skiskytterbrødrene Lars Aasheim, Håkon og Jon Kristian Svaland delta, mest for å oppnå bedre startposisjon neste år.

Med sykdomsforfall fra både Lars og nest eldstebror Øyvind (reserve), måtte brødrelaget hente inn Espen Uldal til å gå den klassiske førsteetappen. Det var en ny opplevelse for skiskytterjunioren som aldri har gått et klassisk skirenn før. Da han ga Håkon klappet på skulderen lå Birkenes på 111. plass. Håkon er heller ingen klassiskspesialist, men gikk likevel laget opp nesten 50 plasser, til 64. plass.

– Jeg er jo altfor dårlig teknisk, men det var utrulig gøy å gå og utrulig god stemning uti der. Og det var på tide at Birkenes var på langrennskartet igjen, sier den nybakte langrennsløperen.

Ankermann og pensjonert skiskytter Jon Kristian gikk laget opp ytterligere to plasser, slik at det ble en 62. plass til slutt. Et viktig resultat, framholder Håkon Svaland.

– I dag hadde vi startnummer 130, neste år får vi startnummer rundt 50, kanskje, og da får vi inn Tore Leren, så da får vi et kanonlag, sier Svaland.

Viktig faktaopplysning: Skiskytter Tore Leren fra Tolga ble nummer 28 på den klassiske 15-kilometeren i NM i år. Med Leren på den klassiske førsteetappen og ham selv og lillebror Lars på de to fristiletappene, er målet å bli blant de ti beste lagene på NM-stafetten neste år, fastholder Håkon Svaland.

– Det er seriøst. Da har vi en god klassiskløper med, og gjør vi knallgode løp alle tre, så kan det fort bli topp ti, sier han.