Renn truet av sprengkulde

KALDT: Lars Helge Birkeland er denne uka i Canada, hvor det rapporteres om sprengkulde. Bildet er derimot fra Italia i slutten av januar. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

37 kalde minusgrader for Lars Helge Birkeland i Canada.

Ekstremkulda som herjer i Nord-Amerika har ført til endringer i verdenscupen i skiskyting. I verste fall stopper den helgens konkurranser i canadiske Canmore.

KALDT: Tirsdag morgen la Lars Helge Birkeland ut denne meldinga på sin Instagram-profil.

Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) har allerede bestemt å korte ned på torsdagens normaldistanser, skriver NRK. De mannlige skiskytterne skal gå 15 kilometer i stedet for 20, mens kvinnenes renn kuttes fra 15 til 12,5 kilometer.

I tillegg blir stafettene fremskyndet fra lørdag til fredag. Også fellesstarten skal gå tidligere enn planlagt og er flyttet fra søndag til lørdag.

IBU har 20 minusgrader som kuldegrense. Torsdag og fredag er det meldt minus 18, men til helgen er det ventet at temperaturene igjen synker nærmere -30.

– Det er ikke så lett å forutse, for denne polarvirvelen har ikke beveget seg som man først antok. Vi håper bare på det beste, men vi prioriterer først og fremst utøvernes sikkerhet, sier renndirektør Borut Nunar til NRK.

Johannes Thingnes Bø leder verdenscupen suvernet. Stryningen har vunnet hele 11 av 15 renn i vinter. Tirsdag ble det kjent at erkerivalen Martin Fourcade har gitt opp håpet om å vinne sammmenlagttittlen for åtte gang på rad. Franskmannen dropper derfor å gå rennene i Canada.