Protesterer mot ramme

RISLÅ: Illustrasjonsbilde som viser en mulig framtidig utsikt fra Hengeknuten ved Rislå i Birkenes. Montasjen er laget av Arne Flor for Motvind.

Kritisk til nasjonal vindkraftramme i Birkenes.

– Birkenes er et skrekkens eksempel på hvordan vindkraftutbygginga på Agder kan bli, dersom Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) får godkjent sine planer. Vi har forsøkt å protestere gang på gang, men har blitt overkjørt hver gang, sier Trond Harstad i Motvind.

1. april la NVE fram sitt forslag til nasjonal ramme for vindkraft i Norge. Olje- og energidepartementet (OED) har sendt forslaget på høring, og forrige uke ble det avholdt regionalt innspillsmøte for planene i Kristiansand. Dette er ett av totalt fem regionale møter. På møtet fikk lokale og regionale aktører mulighet til å høre mer om forslaget og komme med sine innspill.

– Vi er her for å vise oss fram, og vi kommer selvsagt med et ordentlig og skriftlig innspill til planene seinere. Det er mange områder i Birkenes som må ekskluderes fra den nasjonale ramma. Blant annet ligger Toplandsheia i forslaget innenfor ramma, sier Wiggo Svendsen fra Motvind.

De to birkensingene er mer enn skeptiske til vindkraft, og var tilsynelatende i godt selskap under møtet i regi av departementet. Kun tre av totalt 18 innspill talte til fordel for vindkraft på land, og av de tre positive var to representanter fra vindkraftselskap.

Det grønne skiftet

– Vi opplever som andre at NVE så intimt knytta til lobbyistene at det er helt usmakelig. Mennesket motstand mot å bygge disse turbinene er stor, og vi opplever medlemsvekst nå som stadig flere oppdager at naturen kan bli spist opp av vindturbiner, sier Svendsen.

Med seg til møtet på Hotel Ernst i Kristiansand hadde duoen en fotomontasje lager av Arne Flor for Motvind. Montasjen er tidligere vist i Birkenesavisa, og ble også vist på storskjerm i Kristiansand. Syv 225 meter høye vindturbiner er montert inn i heia over Rislå.

– Eon hevder fordelene er større en ulempene for de som padler i elva, fisker i elva og som i det hele tatt bruker elva og dalen som et fantastisk naturområde. Og se på de som bor på Rislå, da! Det er mange slike samfunn i indre Agder, sier Harstad, og legger til:

– Hva tenker menneskene i disse samfunnene om støy og skyggekast? Er det slik mennesker i indre Agder skal oppleve det grønne skiftet?

Behandler ikke søknader

NVE kommer ikke til å behandle noen søknader om etablering av nye vindkraftverk før regjeringa har fastsatt en nasjonal ramme for utbygging. Forslaget til nasjonal ramme inneholder NVEs vurdering av hvilke områder direktoratet mener er de mest egnede for vindkraft på land.

Da forslaget til vindkraftramme ble lagt fram slo NVE fast følgende: «Fra et nasjonalt perspektiv framstår Aust-Agder derfor som et av de mest egnede områdene for ny vindkraftutbygging i Norge». Vassdrags- og energidirektør Ketil Lund presiserte derimot:

– Dette er ikke en utbyggingsplan for vindkraft, men en faglig gjennomgang for å peke ut de områdene i Norge som er mest egnet for vindkraft når man tar hensyn til miljø- og samfunnsvirkninger. Nesten ingen ligger helt ute ved kysten eller på høyfjellet. Også i de utpekte områdene vil det være store arealer som er uaktuelle for vindkraft.

Det er Motvind enige om.

– Noe som ikke er tatt hensyn til i ramma i det hele tatt er myr og Co2-utslipp. En dekar myr som er grøfta opp har det samme utslippet som en bil gjennom et helt år. I rammeplanene ligger et av de største myrområdene i Sør-Norge. Er det det gjort noe regnskap på hvor mye Co2 som slippes ut når det bygges anleggsveier? Nei, og vi forlanger at denne type informasjon kommer på bordet, sier Svendsen under innspillsmøtet.

KART: NVE peker på to områder på Sørlandet som egnet for vindkraft.