Naturligvis!

VIN: Heinrich Natural White 2017, kr 190,10. FOTO: Produsenten

Vil du ha en ufiltrert opplevelse? Prøv naturvin.

Naturvin vunnet innpass både i Vinmonopolets hyller og hos folk flest. Vinstilen startet mest som en protest mot «industrielt» fremstilt vin, og har på mange måter modnet med tiden. Produsentene tilsetter verken gjær, enzymer, syre eller sukker, og de bruker minimalt med svovel. Vi ser dessuten at stadig flere av dem driver bærekraftig og økologisk jordbruk.

I kombinasjon med mat fungerer naturvinene på akkurat samme måte som konvensjonell vin. Ukas vin fra kvalitetsprodusenten Weingut Heinrich smaker nydelig til Evens Italienskinspirerte kreasjon. Heinrich Natural White 2017 (varenummer 10967401, kr 190,10, bestillingsutvalg) kommer fra vinmarker rundt innsjøen Neusiedlersee en times kjøring sør for Wien. Vinen er hovedsakelig laget av Chardonnay, kombinert mer flere aromatiske druetyper, deriblant Muscat Ottonel.

Det er lett å se at denne vinen er en naturvin allerede idet vi skjenker den opp i glasset. Vinen er sjangerriktig uklar fordi den ikke er filtrert eller klaret. Et annet tydelig sjangertrekk er at vinen har et lett sideraktig preg og en uttalt frukt. Dette typisk for viner som er tappet uten tilsatt sulfitt. De aromatiske druene passer fint til rettens elementer. I munnen fortsetter harmonien, med den gode munnfølelsen fra vinens hoveddrue Chardonnay, som har modnet i brukte eikefat. Sødmen fra søtpotet og umamien fra sjy og parmesan fanges fint opp i smakene i vinen.

Enten du er nysgjerrig på naturvin, eller bare er ute etter en fruktig vin til pastaen, er denne østerrikeren et godt valg.

Knut-Espen Misje