Munnhuggeri om saksbehandling

KRITISK: Odd Gunnar Tveit (Frp) er kritisk til kommunens saksbehandling i saken hvor sønnen og svigerdattera ønsker å bosette seg på Steinsland.

Arealplanlegger beskylder politiker for rein løgn.

– Nei, jeg lyver ikke, sier Odd Gunnar Tveit (Frp) til Birkenesavisa.

I forrige utgave av Birkenesavisa sto et leserbrev fra Tveit på trykk. Her skriver han om byggesaken på Steinsland, hvor sønnen Anders og svigerdatter Eirin ønsker å bosette seg på en av gårdene. De har søkt om å få dele fra en liten tomt på en slektsgård, og kommuneadministrasjonen har sagt nei. Til slutt fikk de derimot lov, ettersom politikerne ga tommelen opp for prosjektet til det unge paret.

Tveit er kritisk til kommunens behandling av saken.

– I prosessen ba Birkenes kommune de to heller bosette seg på Samkom i Vennesla. Det er helt forferdelig, og jeg ble helt sjokkert, sier Tveit.

Het debatt

På Birkenesavisas Facebook-side har leserbrevet skapt engasjement. Blant dem som har kommentert innlegget er arealplanlegger i kommunen, Øyvind Raen. Han er ikke nådig i sin kritikk av Tveits påstander.

– Det eneste riktige i innlegget ditt, Odd Gunnar, er at administrasjonen innstilte på nei. Resten er blank løgn. Ikke et sted i saken, ikke i et eneste møte og ikke på en eneste befaring har de argumentene du påstår blitt fremmet av de to saksbehandlerne, skriver Raen.

Han viser her til de to saksbehandlerne som har behandlet saken etter plan- og bygningsloven. Arealplanleggeren skriver videre at han synes det er skremmende at en medkristen som Tveit lyver så til de grader, og attpåtil synes synd på seg selv.

– Jeg synes hele saken er hårreisende, og jeg forstår egentlig ikke at kommuneadministrasjonen reagerer. Jeg sier kun det som er sant, og synes ikke det er noe greit at folk kaller meg for løgner, sier Tveit til Birkenesavisa.

KRITISK: Arealplanlegger Øyvind Raen er kritisk til Odd Gunnar Tveits (Frp) uttalelser i saken som angår Tveits sønn og svigerdatter.

Jordlovens bestemmelser

Denne type saker blir behandlet flere ganger i kommunen. Først etter jordlovens bestemmelser og så etter plan- og bygningslovens bestemmelser. Begge gangene har administrasjonen innstilt på nei, av hensyn til nasjonale retningslinjer. Begge gangene har politikerne sagt ja.

Det er i vedtaket om avslag etter jordloven at Samkom i Vennesla er nevnt. I vedtaket drøfter saksbehandleren saken opp mot jordlovens bestemmelser om deling i lovens paragraf 12. Her slås det fast at det skal legges vekt på at en deling legger til rette for en nyttig og variert bruksstruktur i landbruket. Det skal blant annet også legges vekt på en god driftsmessig løsning, men deling kan aksepteres av hensyn til bosetting i området. Det er under denne overskriften Samkom nevnes.

«Aktuell tomt ligger ca. 4 km fra Samkom hvor det er skole og boligfelt. Det er flere hus i området. Kommunen kan ikke se at omsøkte fradeling vil ha avgjørende betydning for videre utvikling i området, hverken med tanke på befolkningsutvikling eller andre forhold», skriver kommunen.

Ordfører reagerer

– Jeg synes ikke leserbrevet er greit, og det skyldes to ting. En ting er at kommunalt ansatte som gjør en jobb blir pekt ut, og det er ikke greit. En annen ting er at man kan få inntrykk av at kommunen i det hele gjør en dårlig jobb, og det er heller ikke bra, sier ordfører Anders Christiansen (Ap) til Birkenesavisa.

I leserbrevet skriver Tveit at «ingen jeg har pratet med kan fatte å begripe at folk kan være så ondsinnet at de ikke ønsker at folk kan bygge på en fjellknatte på Steinsland».

– Er kommunens ansatte ondsinnet i sin saksbehandling?

– Nei, det er ikke mitt inntrykk, og det er en uheldig formulering. Mildt sagt, sier Christiansen.

I leserbrevet skriver Tveit at «det ikke er noen fordel å være sønn av en politikker fra Fremskrittspartiet når administrasjonen skal behandle en slik sak».

– Tar administrasjonen hensyn til slikt når saker behandles?

– Nei, det betyr overhodet ikke noe som helst, sier Christiansen.

Det andre kinn

Han får støtte fra varaordføreren, partiløse Anne Kari Birkeland.

– Det er uhørt å skrive i et leserbrev at administrasjonen i Birkenes er ondsinnet. Saksbehandlerne gjør jobben sin, og forbereder sakene til politiske utvalg ut fra gjeldende lover og forskrifter. De kan ikke tillegges å ha andre hensikter, skriver Birkeland på Facebook.

Hun var den eneste i planutvalget som stemte for administrasjonens innstilling, og dermed vendte tommelen ned for økt bosetting på Steinsland. I utvalget pekte hun forøvrig på mulighetene for et våningshus som et alternativt til fradeling.

– Er det ikke rart? Hun sa nei til sønnen min, mens jeg i dag sier ja til hennes prosjekt som innebærer 30 boenheter i Natveitlia. Jeg vender det andre kinnet til, sier Tveit, før formannskapet onsdag ettermiddag.