Må ha nytt dekke

GRAVD OPP: Oddvar Glidje og Birkenes idrettslag ble overrasket da gravemaskinene inntok Birkenesparken. Nå ber de om at kommunen hjelper til med å etablere ny gressmatte. FOTO: Terje Modal

Idrettslaget ber om hjelp til å fikse gressmatta etter utgravingene. Arkeologene fant ingenting.

– Gressmatta er nå ubrukelig som treningsarena. Fem brede gater er gravd opp, og fylt igjen. Ny matte må til, og dette kan ikke utføres før våren kommer, skriver leder av Birkenes idrettslag Oddvar Glidje i et brev til Birkenes kommune.

Som kjent ble det foretatt arkeologisk utgraving i Birkenesparken i oktober 2018. Dette skjedde på bakgrunn av reguleringsarbeid i området, og fylkeskommunen kan da kreve arkeologiske undersøkelser. Både gressmatta og deler av parkeringsplassen ble i den forbindelse gravd opp.

– Gravinga på parkeringsplassen er lettere å reparere, da det bare må fylles på noe ny toppmasse. Birkenes idrettslag ønsker å komme i dialog med kommunen for å finne gode løsninger, skriver Glidje.

Omfattende arbeid

Han påpeker at det ikke bare er å fylle igjen, og så gress på gressmatta.

– Det er ikke en løsning å bare så til gatene som er gravd opp. Det vil ikke bli fint, og det vil heller ikke få like fast underlag som det resterende. Vi er åpne for å diskutere ulike tiltak, slik at arealet kan komme i bruk igjen så snart som mulig, skriver Glidje.

Idrettslaget legger ikke skjul på at de arkeologiske utgravingene framstår som unødvendige.

– Det som forundrer idrettslaget, er at der hvor det ble krevd utgraving, er toppmassen fjernet for lenge siden og ny masse er fylt på, og flyttet på flere ganger. Hadde vi blitt orientert, så kunne vi ha fortalt dette. Tiltaket er, etter vårt syn, mangel på kommunikasjon og sunn fornuft, skriver han.

Fant ingenting

Gjennom en 13 sider lang rapport forteller Aust-Agder fylkeskommune om arbeidet som er utført i Birkenesparken. Det er gravd opp totalt ni sjakter som er undersøkt, og fylkeskommunens arkeolog har brukt drøyt 30 timer på prosjektet.

Dette skriver fylkeskommunen om bakgrunnen for undersøkelsene: «I nærleiken til planområdet ligg tre gravminner og området er ikkje arkeologisk undersøkt. Med bakgrunn i registreringsområdets plassering og kjende kulturminna i nærleiken er det vurdert at det er potensiale for å finne automatisk freda kulturminner».

Slike automatisk fredede kulturminner ble ikke funnet i sjaktene, og det ble heller ikke indikasjoner på automatisk fredede kulturminner. Ved å grave slike sjakter fjerner man matjordlaget ned til steril undergrunn for å avdekke forhistorisk aktivitet. Det man kan finne er stolpehull, kokegroper, ildsteder og lignende.

Dette skriver fylkeskommunen om utgravinga på fotballbanen: «Fleire stader på fotballbana var det påført masser som er planert ut. Innimellom kom ein ned på det som er rester etter tidligare skogbotn. Djupna på sjaktene varierte frå 40-100cm». Det påpekes videre at sannsynlig undergrunn besto av fin, gulgrå sand i tillegg til rester av skogbunn.