Lover å slå tilbake

SKISKYTER: Lars Helge Birkeland. FOTO: Geir Olsen / NTB scanpix

Lars Helge Birkeland får ikke gå neste runde i verdenscupen.

Landslagsskiskytteren fra Mollestad må i stedet prestere i IBU-cupen for å få konkurrere med de aller beste igjen.

– Det var jo ikke det jeg hadde håpa på, så det er klart det er en strek i regninga. Men jeg får ikke gjort noe med det nå, så nå blir det bare å gjøre det beste ut av det og prøve å komme seg tilbake på verdenscuplaget så fort som mulig, sier Lars Helge Birkeland til Birkenesavisa på telefon fra italienske Ridnaun, hvor neste runde i IBU-cupen (Europacupen) går av stabelen kommende helg.

Her skal det gås supersprint torsdag, sprint lørdag og fellesstart søndag. Det var ikke dét birkenesløperen hadde sett for seg, men etter at han var dårligste nordmann på både sprinten og normalprogrammet under verdenscupåpninga i Østersund var det ingen vei utenom.

– Håpløse forhold

På sprinten søndag ble det én bom på hver av de to skytingene og en 30. plass, drøye halvannet minutt bak vinner Johannes Thingnes Bøe.

På onsdagens normaldistanse sleit han både i løypa og på standplass, og staka seg i mål til en 37. plass, nesten seks minutter bak en triumferende Martin Fourcade, etter å ha skutt feilfritt på den første og én bom på hver av de tre neste skytingene.

– Jeg følte meg litt bedre på normaldistansen, men da var det jo helt håpløse forhold. Det var så løst som jeg aldri har opplevd før, forklarer 31-åringen, som erstattes av Alexander Fjeld Andersen fra IBU Cup-laget foran andre verdenscuprunde i østerrikske Hochfilzen.

Seig sykdom

Birkeland innrømmer at sykdommen som holdt ham utenfor sesongstarten på Sjusjøen i midten av november har satt formen mer tilbake enn han håpte.

– Nå kjennes kroppen grei ut, så jeg tror jeg bare trenger noen gjennomkjøringer, så vil det løsne igjen, sier birkenesløperen.

Han håper å vise det allerede denne uka.

– Jeg har fått en verst tenkelig start på sesongen, men det var kanskje verre da jeg sleit i fjor, for da ante jeg ikke hva som var feil og ingenting nytta. I år vet jeg hva som er feil og hva jeg må gjøre for å komme tilbake, sier skiskytteren.

Perfekt oppladning

Da de norske gutta gikk inn til seier i verdenscupstafetten i Østersund lørdag ettermiddag var han allerede på plass i Italia for å forberede seg til løpene i IBU-cupen.

– Da får jeg ei uke i mellomhøyden før konkurransen. Det er helt perfekt, egentlig, påpeker birkenesingen.

Og målet er klinkende klart:

– Målet er å komme seg tilbake til verdenscupen så fort som mulig.

For å nå målet må han være beste nordmann totalt sett i løpet av IBU-cuphelga.

– Jeg er revansjesugen og føler meg bedre og bedre, så jeg ser positivt på dette, forsikrer en offensiv Lars Helge Birkeland.