Fartsfylt Vårcross

TRENING: Martin Hauge gjør seg klar for sin andre omgang som bilcrossfører på Rugslandsbanen.

Motorsport kan igjen oppleves på Rugslandsbanen.

Lørdag gikk årets første løp av stabelen, enkelt kalt Vårcrossen, med både bilcross, rallycross og crosskarter på startplata.

Det kunne bli en blaut begivenhet om man ikke hadde trukket i regntøyet, og det var noe labert oppmøte blant publikum da første heat ble satt i gang på formiddagen. Men konkurranselystne bilførere var det mange av, og hele 106 stilte til start i de tre motorsportgrenene.

Ung junior

Utover arrangementsdagen var det et jevnt tilsig av folk til arenaen, men de som var på plass tidlig nok til å se første omgang av bilcross junior trening, la kanskje merke til unge Martin Hauges djerve tre runder.

13-åringen, som blir 14 år til sommeren, deltok i sitt aller første offisielle løp på hjemmebane, skjønt juniorene i denne alderen konkurrerer ikke – de sendes ut fra startplata en og en. Sammen med pappa Jonny traff vi Martin under partyteltet i depot.

– Jeg har alltid hatt lyst til å kjøre bilcross, helt siden jeg var liten, bedyrer tenåringen.

– Er det ikke vanskelig å kjøre bil uten å ha fått trent jevnlig?

– Han øver på Playstation, skyter pappa Jonny inn fra siden, mens den unge bilføreren gliser.

– Det er vanskelig å kjøre når det er så vått, man sklir mye mer enn ellers, sier Martin, og legger til at det vanskeligste er å få en god start, der utfordringen er å unngå å spole ut fra asfaltplata.

PAUSE: Krister Nygård (bak) og Martin Hauge lader opp til neste heat i depot.

Endelig debut

For vått var det så absolutt på Rugslandsbanen lørdag, det tidvis bøtta ned, men med noen glimt av oppholdsvær innimellom. Dette kjente også Krister Nygård (29) på. Han kjørte for aller første gang, altså i debutantklassen.

– Jeg husker godt da jeg var ti år gammel og så fetteren min begynte å kjøre. Det var da lysta kom, men så har det blitt til at jeg har vært flaggpost heller, forteller han.

Men i helgen var altså tiden inne for å leke med bil under kontrollerte forhold, og få sin etterlengtede debut.

– Jeg kjøpte bilen i fjor, men fikk den ikke i stand før nå. Jonny Hauge har hjulpet meg mye, sier han.

Jonny bekrefter at det har blitt et par kvelders arbeid, men synes det bare er moro. Han har selv mange år bak rattet som bilcrossfører, og enda sverger han til de blå/rosa-fargede bilene som bilcrossentusiaster garantert kjenner til.

– Det er sikkert ti av dem her nå. En tradisjon vi har holdt på i nærmere 30 år, sier han.

De velkjente fargene brukes også av Hege Nyhaven, samt Lasse og Lena Flakk. Begge jentene stilte denne gangen opp i både klassene bilcross senior og bilcross dame, og spant fra seg med både heatseire og andreplasser i førstnevnte.

FØRSTE SVING: Inn i banens første store utfordring; Lasse Flakk i rosa/blått.

Crosskartene blomstrer

Lørdagens stevne bød altså også på crosskart, denne gangen med deltakere fra flere deler av landet. Programheftet melder om deltakere helt fra Melhus og Hamar, samt Gardermoen og Telemark for å nevne noen. Og skal vi tro arrangøren er dette mye på grunn av at første runde i NM arrangeres på Rugslandsbanen helgen 25.-26. mai.

Crosskartene er delt opp i seks klasser, og alle var godt representert på Rugslandsbanen. Den minste klassen kan man holde på i så tidlig som fra det året man fyller 6 år, og i denne klassen deltok Tobias Rislaa Lauen som eneste lokale innslag.

Videre kjørte også søsknene Malin (i klassen for 125ccm) og Hans Kristian Raen gode runder på bilcrossbanen, sistnevnte oppnådde faktisk flest poeng over tre heat i sin klasse 85ccm, og endte til slutt på tredjeplass i finalen.

Denne grenen av motorsport har fått sin oppsving de siste årene, og er etter sigende den rimeligste formen for motorsport man kan bedrive. På Rugslandsbanen i helgen var alle klassene representert for første gang – inkludert den siste Norgesgodkjente klassen, «Crosskart Extreme» (med opptil 750 ccm motor). En ny anledning for å se disse i aksjon her lokalt er altså NM-runden siste helgen i mai.