Bommet på forholdene

SLITEN: Lars Helge Birkeland under normaldistanse for menn i VM Skiskyting 2019 i Östersund, Sverige. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Lars Helge Birkeland forteller at 20-kilometeren opplevdes som ei femmil.

De norske skiskytterne fikk svært tøffe forhold på VMs lengste distanse da det begynte å snø mer og mer. Men det gjorde ingenting for bronsevinner Tarjei Bø.

Stryningen leverte tross alt en ganske bra sisterunde, selv om han kom fire tidels sekund for sent til å ta sølv på 20-kilometeren. Verre gikk det for VM-debutant Vetle Sjåstad Christiansen, som tapte 58,5 sekunder til teten på de fire kilometerne etter siste skyting.

Geilo-løperen hadde startnummer 75 og gikk lenger under tøffe forhold enn for eksempel verdensmester Arnd Peiffer (nummer 24).

– Det begynte jo å snø mer. Vi hadde forventet at det skulle slutte å snø. Jeg tror vi må ta en telefon hjem til dem som har ansvaret for yr.no, for der sto det at det skulle slutte å snø halv seks. I stedet begynte det å snø mer, så det er klart at det ble veldig trege forhold. Men jeg tror ikke jeg hadde tatt en medalje uansett. Og når Tarjei tar bronse, er dagen reddet, sa Christiansen til NTB.

– Fryktelig tungt

Favoritten Johannes Thingnes Bø hadde også en uvanlig røff dag i sporet i siste halvdel av løpet. Han ville ikke beskrive det som en tabbe å starte så sent som nummer 53, men sa følgende:

– Tarjei tapte kanskje et sølv på det. Men kanskje tjente vi på det bortsett fra den siste kilometeren. For min egen del fikk jeg det litt på slutten i dag, men jeg er fornøyd med at jeg får ut mitt potensial.

Lars Helge Birkeland, som startet først av de norske løperne, forteller om en brutal dag i løypene i Östersund. Han endte på en 18. plass.

– Ja, det var fryktelig tungt føre. Vi fikk ingenting gratis. Man blir nok litt lurt av distansen i dag. Det føltes i hvert fall mer som en femmil enn en 20-kilometer med så trått føre, sa han.

– Bryr meg ikke

Tarjei Bø måtte erkjenne at han kanskje hadde vært bitter på sitt sene startnummer (83) dersom det hadde stått om å vinne et gull eller tape en bronsemedalje. Men onsdag klarte ikke 30-åringen å være misfornøyd med medalje.

– Skal jeg være helt ærlig, så bryr jeg meg ikke. Hadde det vært snakk om et gull eller en 4.-plass, så hadde jeg vært veldig oppgitt. Jeg rangerer pallen slik at gullet er det beste, deretter er det medalje, og alt annet er en fiasko, sa Bø.

Han fortalte dessuten om gode skyteforhold selv om vinden aldri løyet og snøen ble tettere.

– Det er veldig lett å måle slike ting på ski, fordi det er veldig målbart. Men jeg hadde i hvert fall veldig gode skyteforhold i dag, og det kan hende jeg fikk noe i retur der.