Vil prate med Birkenes

UENIGE: Oddbjørn Kylland (Sp) på bystyrets talerstol til venstre for ordfører Arne Thomassen (H) i Lillesand onsdag kveld. FOTO: Skjermdump fra kommunens videooverføring.

Det er flertall i bystyret i Lillesand for å prate med Birkenes om sammenslåing.

– Til de som sier at dette er en snarvei til storkommune: For min del er jeg helt ferdig med K5. I dag er ikke det en mulighet. En ny storkommune må eventuelt komme i neste bystyreperiode, sier ordfører Arne Thomassen (H) i Lillesand.

I onsdagens bystyre i Lillesand fremmet han et forslag om å ta en prat med Birkenes om sammenslåing av de to kommunene. Forslaget kom i en forbindelse med en sak om samarbeid mellom voksenopplæringa i Birkenes og Lillesand.

Flere bystyrerepresentanter i Lillesand reagerer på måten forslaget fremmes.

Lite er forandret

– Jeg er kritisk til måten denne saken blir fremmet på. Dette er en stor sak, som kommer som et tilleggsforslag. Jeg ønsker mer informasjon. Hva er nytt siden sist? Det skaper en del uro i organisasjonen når slike spørsmål kommer opp, så vi må få en rask avklaring, sier Oddbjørn Kylland fra Senterpartiet.

Heller ikke Cecilie Knibe Kroglund (Ap) er imponert. Hun mener det hele minner om en omkamp, der diskusjonen er den samme som sist, men ordfører Thomassen ønsker et annet utfall. I sist runde sa Lillesand nei til samtaler med Birkenes.

– Flertallet av innbyggerne i Lillesand sa nei til K5, og bystyret sa nei til Birkenes for halvannet år siden. Jeg tror ikke mye er forandret siden den gang, og jeg tror dette handler mer om politisk prestisje, sier Kroglund.

Mye er forandret

Forslaget til Thomassen blir vedtatt mot ni stemmer, og han og rådmannen får dermed mandat til å høre med Birkenes om det kan være aktuelt at begge kommunene fremmer en sak om sammenslåing.

Petter Toldnæs (V) er blant dem som mener mye har skjedd siden sist temaet var aktuelt.

– Vi har vedtatt samarbeid på samarbeid, og det er helt naturlig at det kommer et forslag om samtaler når vi nå er i ferd med å vedta ytterligere et samarbeid. I tillegg har vi fått en storkommune som vår nabo i vest, sier Toldnæs.

Også Kristelig Folkeparti er positive til å prate med Birkenes. Andreas Brovig (KrF) sier han ikke har noe ønske om en storkommune med hverken Kristiansand eller Grimstad.

– Jeg forstår godt at Anders Christiansen (Ap) er lunken, for vi i Lillesand sa nei sist gang. Jeg er positiv til å ta en samtale, men det betyr ikke at jeg kjøper Thomassens argumentasjon helt ut. Jeg opplever ikke at vi har mista styringa over samarbeidene, sier Signe Ann Jørgensen (Sv).