Utdatert førstehjelpskurs?

For noen uker siden kom jeg ut for en akutt situasjon som gjorde at jeg begynte å reflektere litt over hva vi lærer og har lært på førstehjelpskurs.

LESERBREV: For vi lærer mye om hvordan og hva vi skal gjøre om vi kommer til en ulykke eller en person som er utsatt for akutt sykdom. Du lærer om hva du skal gjøre hvis faren din får hjertestans og du lærer om hva du skal gjøre hvis du kommer til en bilulykke. Men hva gjør du hvis du er ute og kjører, og plutselig påtreffer en forvirret person langs veien som ønsker å ta livet sitt?

De fleste vet ikke hvordan de vil håndtere en slik situasjon, men den er like alvorlig som en hvilken som helst bilulykke du kunne ha kommet til. Det står nemlig om liv eller død!

Tallet på antall deprimerte øker, vi spiser antidepressiva som aldri før og vi har aldri vært så åpne om det som nå. Men kunnskapen om psykiske lidelser hos folk flest kommer ikke av seg selv, vi trenger å få det inn på et lavt nivå.

Vi trenger å få grunnkunnskap i hva man kan og burde gjøre i en akutt psykisk situasjon som ved for eksempel ett angstanfall, selvmordsforsøk og andre psykiske lidelser.

Da tenker jeg at det hadde vært perfekt å få psykisk førstehjelp inn i den vanlige førstehjelps undervisning.

Dette skal hvert fall jeg foreslå på Fremskrittspartiet Agders årsmøte i februar, og oppfordrer mine medpolitikere å gjøre det samme!

Vi må stå sammen om tiltak som kan redde liv!

 

Mariann B. R. Slettene

Agder Frp Fylkesstyre