Stafettsølv til Birkeland

STAFETT: Lars Helge Birkeland på standplass under skiskytterstafetten i Alpensia Biathlon Centre under vinter-OL i Pyeongchang. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Lars Helge Birkeland og det norske laget tok fredag sølv i OL.

Norge og Sverige kom inn sammen på siste skyting. Emil Hegle Svendsen ble fullstendig knust i naboduellen om OL-gullet på skiskytterstafetten.

Det var så ille at Svendsen måtte ut i strafferunde, mens svenske Fredrik Lindström nøyde seg med ett ekstraskudd og kunne gå inn til et overlegent gull i Pyeongchang.

– Det var veldig krevende. Det var dritvanskelig. Jeg forsto ikke at han ved siden av fikk treff. All ære til Sverige. De vant fortjent, sa Svendsen til TVNorge.

Sverige hadde aldri tatt OL-gull på herrenes stafett i skiskyting. Med kong Carl Gustaf på tribunen kunne svenskene gå inn til seier hele 55,5 sekunder foran sølvvinner Norge.

Det ble et ellevilt drama på standplass da Norge og Sverige kom inn likt til siste skyting. Der beholdt Lindström roen, mens Svendsen bommet og bommet. Ydmykelsen var et faktum da trønderen måtte ut i strafferunde.

Beklaget

Svendsen berget OL-sølvet, mens Tyskland tok bronse drøyt to minutter bak svenskene.

– Det blåste veldig mye. Det var veldig vanskelig. Jeg var vel ikke alene om det, sa Svendsen.

– Vi kunne gjort som Frankrike og havnet utenfor pallen. Jeg må bare beklage den siste skytinga der, fortsatte en skuffet Svendsen.

Lars Helge Birkeland skjøt bra på åpningsetappen, men tapte voldsomt i sporet mot slutten og sendte Norge ut hele 24 sekunder bak Tyskland.

– Jeg gjorde egentlig det som var jobben min, følte jeg. Det var litt tyngre enn jeg håpet (i sporet), men det ble kjørt ganske hardt på annenrunden, sa Birkeland.

Tarjei Bø gikk alt han kunne i sporet for å hente igjen det tapte, men endte med en fæl liggende serie og måtte bruke alle de tre ekstraskuddene. Storebror Bø måtte bruke ekstraskudd også på stående skyting.

X-faktor

Johannes Thingnes Bø gikk ut 31 sekunder bak, men herjet både i sporet og på standplass og sendte ankermann Svendsen ut likt med Sverige.

– Det var kjempespennende. Forholdene var en X-faktor, og vi visste at alt kunne skje. Det så helt umulig ut å skyte. Jeg unte ham ikke den følelsen. Det så ikke ut som det var mulig å treff. Vi skal være imponert over svenskene, som faktisk klarte det, sa Tarjei Bø til TVNorge.

Og han fikk rett. Man kunne ikke være trygg i vindkastene.

På det svenske gullaget gikk Peppe Femling, Jesper Nelin, Sebastian Samuelsson og ankermann Fredrik Lindström.

SØLV: Johannes Thingnes Bø , t.v, Emil Hegle Svendsen, Lars Helge Birkeland og Tarjei Bø med sølv på skiskytterstafetten i Alpensia Biathlon Centre under vinter-OL i Pyeongchang. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix