Ukas leder: Nå bites hestene

Redaktør Bjørn Vidar Lie”Når krybben er tom, bites hestene” er det et ordtak som heter. Nå er tydeligvis den kommunale økonomikrybben tom, i alle fall så nær bunnskrapt at de politiske hestene – kommunestyrerepresentantene – mener det må tas drastiske grep for å få kommuneøkonomien på rett kjøl igjen. I kommunestyremøtet forrige tirsdag ble det foreslått å samle gruppelederne for de politiske partiene for å se på løsninger.

Noen ga uttrykk for at den administrative ledelsen ville måttet ta sine hatter og gå, hadde de jobbet i det private næringslivet. Det skriver vi på kontoen for uheldige utsagn i et ubetenksomt øyeblikk. For kommunestyrerepresentantene må aldri glemme at det er de som har det økonomiske ansvaret for det som skjer i kommunen og at administrasjonen bare gjør den jobben den blir pålagt av politikerne. Dersom administrasjonen bevisst har unnlatt å utføre vedtatte tiltak, må politikerne vurdere om de skal ta affære, men det er det vel ingen i kommunestyret som mener er tilfelle i Birkenes?

Det er godt at politikerne forstår alvoret i den økonomiske situasjonen og har et ønske om å bidra til å rette den opp. Det er tross alt de som – ved konsekvent å vende det døve øret til skiftende økonomisjefers og økonomirådgiveres råd de siste ti-femten årene om å sette av penger til en regnværsdag og unngå å saldere budsjettene med momsrefusjon og forventa finansinntekter – må bære ansvaret for at kommunekassa nå er bunnskrapt.

At partienes gruppeledere setter seg sammen for å bli enige om hvilke grep som må tas for å få skuta på rett kjøl igjen, kan være positivt. Den krystallklare forutsetningen er imidlertid at forslagene til løsninger er basert på resultatene av analysearbeidet som politikerne selv har vedtatt skal gjennomføres og som administrasjonen nå er i ferd med å sluttføre. Noe annet vil skape en helt uholdbar arbeidssituasjon for rådmannen og hennes stab.

Lovende takter

Før Lars Helge Birkeland slo igjennom i verdenscupen med brask og bram sist vinter, var Jon Kristian Svaland den mannlige løperen fra skiskytterbygda Birkenes med de mest imponerende merittene på seniornivå. Nå står en ny løper fra Svaland og banker på døra til det virkelig gode selskapet.

I sommer ble lillebror Håkon tatt ut på juniorlandslaget. Sist helg viste han for alle at han er plassen verdig. To NM-gull i rulleskiskyting på like mange dager til tross for svært varierende innsats på standplass, viser at 20-åringen fra svalandsgubbegrenda blir å regne med kommende vinter.

Når Lars Helge Birkeland i tillegg viste at han kan henge med de aller beste når alt klaffer der han er aller best – på standplass, så kan det bli moro å være skiskytterentusiast fra Birkenes i månedene som kommer.

Vi gratulerer Håkon med dobbelt NM-gull og ønsker både ham, Lars Helge og resten av birkenesskiskytterne lykke til den kommende sesongen!