Fascinerende historie om Doktor Ramson.
Vi over 60 hadde sin månedlige samling på Herefoss i midten av mars. Det var rekordstort frammøte med hele 27 tilstede. Årsaken til at så mange hadde møtt opp var nok at mangeårig journalist i Agderposten, Salve Haugaas, skulle fortelle om Abram Ramson som var distriktslege i Herefoss og Froland fra 1952 til 1971.
Ramson var jøde. Han giftet seg med ei norsk prestedatter, konverterte fra jødedommen til kristendommen, og ble døpt i 1940. Ved krigens begynnelse var han distriktslege i Ryfylke, og dyrlegen der, Steinar Klevar, som var en fremtredende nazist som var blitt nær venn av Ramson.
Salve Haugaas, som nå er pensjonist, har samlet mye stoff om dr. Ramson. Han bygget blant annet på en artikkel i Stavanger Aftenblad om Ramsons krigsopplevelse, og han har hatt flere samtaler med Ramsons yngste datter, Liv. Hun var tre måneder gammel da Ramson høsten 1942 ble arrestert og sendt til Berg interneringsleir i Vestfold. Kona Bara og tre små jenter dro fra Ryfylke til Oslo-området, der de gikk i dekning. Barna var jo «halvjøder».
Det som reddet Ramson i første omgang var at han hadde norsk kone, og at han selv hadde blå øyne og dermed så ganske arisk ut. Det som til slutt ble hans redning, var nok at Steinar Klevar hadde personlig kontakt med Quisling og ba for sin gode venn. Etter flere møter fikk han overtalt Quisling til å stryke Abram Ramson fra lista over jøder som skulle tas av dage. Dette er det eneste kjente tilfelle hvor en norsk jøde ble strøket av dette registeret.
Det tragiske oppe i det hele var at Ramsons bror, Benno, ble sendt i gasskammeret. Haugaas fortalte gripende om episoden da broren overrakte armbåndsuret sitt til Abram, en redselsnatt i interneringsleiren, etter at Benno skjønte hvilken skjebne han selv skulle få.
Dr. Ramson ble nærmest en legende i Herefoss. Han hadde kontordager hver 14. dag på Væting hos Bertha og Nils Helleland og i Stranda i Søre Herefoss. På Herefoss hadde han kontor på Åsines kafe, og Inga Halvorsen husket godt da dr. Ramson var i hjemmet deres. Oddbjørn Helleland husket på sin side at stua på Væting var venteværelse, mens et rom innenfor ble benyttet som legekontor.
Dr. Ramson arbeidet veldig mye, og var kjent for å rykke ut til pasientene like gjerne om natta som på dagtid. Ingen lege i Herefoss har vel noen gang hatt så høy stjerne som Dr. Ramson.
Olav Heimdal