Mandag kommer speiderne

Speiderne er klare til å hjelpe flyktninger i Uganda.

Birkenes speidergruppe deltar i Norges speiderforbunds (NSF) speideraksjon 2018.  Aksjonen gjennomføres i Birkenes mandag 9. april, så ta imot speiderne på en god måte.  Pengene vi speidere samler inn til årets aksjon går til Flyktninghjelpens arbeid i Uganda for barn og unge som har flyktet fra den brutale borgerkrigen i Sør-Sudan.

Fakta om Uganda: Uganda ligger omtrent midt i Afrika. Landet er mindre enn Norge, men har åtte ganger så mange innbyggere. 41 millioner. Ekvator går tvers gjennom Uganda, og det er ganske varmt der hele året.  De som kommer fra Uganda kalles ugandere, og mange snakker swahili og engelsk.  «Hei» på swahili heter jambo eller hujambo.

Mange ugandere har lite å leve av, og de er fattige. Likevel har landet tatt imot cirka 1,4 millioner flyktninger fra nabolandene sine. 1 million av dem har flyktet fra Sør-Sudan.

Uganda er nå landet som tar imot flest flyktninger på det afrikanske kontinentet. Nesten alle som kommer fra Sør-Sudan er kvinner, barn og ungdommer. I Uganda sørger Flyktninghjelpen for rent vann, utdanning og matsikkerhet for mennesker på flukt.

Det betyr blant annet å lære opp mennesker i hvordan de kan dyrke mat og bruke det de dyrker, sørge for skole og yrkesopplæring for barn og unge som ikke har noe skoletilbud, sørge for rent drikkevann på skolene, bygge boliger for lærere, holde kurs for lærere, bidra til å bygge nye klasserom, bibliotek, kontorer og toaletter på skolene, skaffe pulter, stoler og tavler og skaffe såkorn og redskaper til å dyrke jorda.

Speideraksjonen er en årlig innsamlings- og informasjonskampanje som Norges speiderforbund arrangerer i samarbeid med Flyktninghjelpen. Siden samarbeidet startet i 2003 har speiderne samlet inn over 14 millioner kroner til Flyktninghjelpens arbeid for mennesker på flukt.

 

Jan Dalene

Birkenes speidergruppe