Jula kom i år også

SKIUTSTILLING: Arvid Falander har litt av hvert å fortelle til Eline, Jarle og Erland Håkedal.

For mange er Jul på Grasham adventstidens store høydepunkt, og museet og dets gode medarbeidere skuffer ikke.

– Det er jo synd og skam. Nå har jeg bodd på Birkeland i ti år og så er det første gang jeg er på Grasham, sier Harald A. Johansen Garcia som har tatt med seg Annie og Hannah.

Jentene ser ut til å kose seg, for de treffes på rett som det er og de lager både lastebil, pynter pepperkaker og lytter oppmerksomt til eventyrene i stabburet. Akkurat nå har de en liten matpause og hører på musikken som spiller.

– Dette kommer til å bli en årlig foreteelse, for det er jo en fin oppkjøring til jul, sier en fornøyd far.

Skisamling

Skisamlingen til Arvid Falander er tidligere presentert i Birkenesavisa, men ikke for publikum på denne måten. Nå har museet laget utstilling av samlinga.

– Det er jo gøy å huske tilbake på hvordan vi hadde det da vi vokste opp, og for ungene er det vel omtrent umulig å forstå at vi gikk på treski, sier Jarle Håkedal.

Han har tatt med seg familien og får interessante opplysninger fra Falander om gamle ski.

– Det er veldig mange av skiene i samlingen som har en egen historie Det er ofte noe spesielt med den som har stått oppå skiene, eller en og annen historie omkring fabrikken, som en gang produserte de, sier Falander.

Han styrer også fremvisningen av filmen som ble laget i anledning norgesmesterskapet som ble arrangert på Birkeland i 1963.

FØRSTE GANG: –Det er første gang vi er her, men kommer helt sikkert igjen, sier Harald Johansen Garcia med døtrene Annie og Hannah.

Underholdning

Birkeland musikkorps hører med på en dag som denne. Dirigent Tone Holmann leder an – for anledningen utstyrt med lydeffekter. Når planker slås mot hverandre blir det god lyd.  Det er korpsets store dag med spilling både på museet og på Tobias jorde. Først er det konsert og så er det å lede an til eventyrhuset.

– Neste helg skal vi også spille mye. Først med øvelse sammen med hornmusikken på lørdag og så konsert i kirken på søndag, sier Holmann.

Selvfølgelig er også Kjell Eirik Stoveland på plass med trekkspill og kjent stoff fra salmeboka og Prøysenboka.

– Jeg kaller det jammerkommode», sier Knut Geir Aas som sammen med Thor Tveide på fiolin er med å sette stemningen i kafeen.

Men jammerkommode og fiolin er tydeligvis stemningsskapende selv om ikke så mange i forsamlingen nynner eller synger.

JAMMERKOMMODE: Ole Geir Aas med jammerkommode og Thor Tveide sørger for julestemningen i kafeen.

Lagedag

Det er tydeligvis nok å ta seg til på museumsområde som inneholder både snekkerverksted, pepperkakeverksted, lyslaging og smie.

– Er de ikke fine, og det var ikke vanskelig i det hele tatt, sier Cecilia Linn Vatnedalen Andersen som har laget lys av bivoks.

I snekkerboden har de mista oversikten over hvor mange lastebiler de har laget, og antall smidde sverd i smia har for lengst gått i glemmeboka.

JULELYS: Er de ikke fine, spør Cecilia Linn Vatnedalen Andersen.

Eventyr

Det er godt og varmt i eventyrstua hvor Torill Aas og Anne Karin Tveide innbyr til julestemning med eventyr og sang.

– Dette har jeg gjort i mange år, og det er like gøy å se hvordan ungene følger med på eventyrene og er med når vi synger, sier Aas som forsikrer at kommende slekter også skal få oppleve eventyrstund her, hvert fall så lenge hun lever og har helsa.

Hun forteller at man har brukt hele dagen på å fyre så det skulle bli godt og varmt til barna kom, og godt og varmt er det blitt.

Det er egentlig ikke salgsmesse, men Trygve Endresen prøver å selge fuglebrett laget av Sigbjørn Esperås, og Øystein Foss skjenker villig gløgg i koppen for en billig penge.

Evaluering

Dagen derpå er evalueringen gjennomført. Bestyrer og dugnadsgjeng rapporterer om et godt besøkt arrangement med mange nye ansikter og god omsetning.

– Det er veldig gøy når vi får positive tilbakemeldinger, det gir oss lyst til å fortsette, sier en fornøyd museumsbestyrer Frode B. Svaland.