Trippelrekord i ”Gubben”

Nr 562 i myra Svalandsgubben 2012KØ PÅ MYRENE: Det var ikke alle steder det gikk an å løpe oppå frosne myrer, selv om finvær og kuldegrader ga strålende forhold under den 39. utgaven av Svalandsgubben Skauløp.

SPORT. Eirik Gramstad holdt lovnaden om løyperekord i langløypa, mens Erik Udø Pedersen sørget for ny løyperekord i juniorløypa, da det ble satt ny deltakerrekord i Svalandsgubben Skauløp med 732 startende.

SE BILDEGALLERI UNDER ARTIKKELEN!

Resultatlista finner du her

Nr 562 i myra Svalandsgubben 2012

KØ PÅ MYRENE: Det var ikke alle steder det gikk an å løpe oppå frosne myrer, selv om finvær og kuldegrader ga strålende forhold under den 39. utgaven av Svalandsgubben Skauløp.


Norges tøffeste terrengløp bare vokser og vokser. I fjor ble det satt ny deltakerrekord med 637 startende. Da mer enn 580 løpere hadde meldt seg på innen påmeldingsfristen ved midnatt torsdag, lå rekorden an til å sprekke. Og det gjorde den, til gagns. For med 622 startende på langløypa over 27 kilometer, juniorguttas 15-kilometer og damenes 12-kilometer og hele 110 på Minigubben (5 km) – ny rekord det også – var fjorårets rekord slått med nesten hundre deltakere.

Tredje seier på rad

Mer enn 500 av dem – 449 herrer og 66 damer – startet i langløypa. Raskest av alle var de siste to åras vinner, Eirik Gramstad fra SK Vidar. I fjor var han bare halvminuttet bak Knut Aaliens løyperekord på 1.42.37 satt i 2003. I år gikk Gramstad ut og varslet rekordforsøk. Og innfridde.
– En nydelig følelse! Jeg hadde jo satt meg det målet på forhånd, og da er det selvfølgelig gøy å klare det, sier den nå tredobbelte gubbevinneren, som måtte jobbe for å holde rekordtempoet oppe mot slutten etter å ha startet i overkant friskt.
– Starten var jo fantastisk, frossent på alle myrene, så jeg kunne løpe oppå, men der jeg gikk igjennom, satt foten fast, og så skar isen gjennom huden, sier han og viser fram blodige legger.

Aleine på Svaland

Men fort gikk det. Så fort at fjorårstoer Thomas Bereket fra Larvik Turn måtte slippe etter første drikkestasjon på cirka seks kilometer. På Svaland, ni kilometer seinere, kom Gramstad mutters aleine, med los på løyperekorden. Han kostet forbi drikkestasjonen, men fikk med seg stemningen.
– Stemninga der oppe er helt unik, altså, sier rekordmannen og sammenligner svalendingene med elleville landsbybeboere under store turskirenn i sydligere strøk av Europa.

”Omskolert” skiløper

Nettopp ski har vært en viktig ingrediens i idrettskarrieren til Eivind Knutsen, helt til i fjor. Da valgte han å satse på løping. Søndag viste 22-åringen at Sørlandet har en ny storløper på gang. Sluttida 1.45.42 hadde holdt til seier i de fleste av de 38 foregående gubbeløpene. Søndag holdt det ”bare” til 2. plass, men det er IK Tjalve-løperen godt fornøyd med.
– Jeg tok igjen Bereket og Gramstad ved første drikkestasjon, men så ség han (Gramstad) ifra og siden så jeg ham ikke, forteller Knutsen som slo Bereket med drøye fem minutter og sikret seg en plass på adelskalenderen (ti beste sluttider gjennom tidene) i tillegg til andreplassen.

”Jonemann” imponerte

En annen som imponerte stort i langløypa var eksskiskytter, nå terrengsykkelspesialist Jon Kristian Svaland. Bechterews har gjort at han ikke har kunnet løpe stort de siste 12-13 åra. Nå føler han seg imidlertid såpass bra at treneren følger landslagsjentene i skiskyting på løpeøkter. 1.52.14 og femteplass, fire sekunder etter orienteringsesset Christian Wiik Bøen fra Slevik IL, var likevel over all forventning.
– Det gikk fort i dag, så jeg er kjempefornøyd. Jeg hadde jo aldri trodd jeg skulle gjøre dette igjen, smilte ”Jonemann” etter målpassering.
Som en kuriositet nevner vi at arrangørene endelig fikk oppfylt ønsket om å se Oddvar Brå på startstreken i ”Gubben”. Selv om terrenget var uvant og dette var den lengste turen han hadde hatt på mange år, løp den gamle skikongen i mål på rett over to og en halv time og kapret med det en 126. plass i herreklassen.

Ny seier til Kjersti

Smilte gjorde også ”den nye gubbedronninga” Kjersti Karoline Danielsen Sylta. Etter et halvt års pause fra trening og konkurranser hadde hun liten tro på løyperekord før løpet. Men SK Vidar-løperen er tydeligvis på vei mot storformen igjen. For sluttida 2.00.41 er bare noen få sekunder bak hennes egen løyperekord på 2.00.08 fra 2010. Kjersti Karoline lover å komme tilbake neste år, og da skal hun under to timer!
– Dette er det gøyeste løpet jeg vet. Stemninga, arrangørene, og løypa er jo helt suveren. Nå ble det ikke løyperekord i år, men neste år…, smiler den blide kristiansandsjenta, som faktisk løp de siste 12 kilometerne raskere enn løyperekorden i dameløypa over samme distanse. Toer i dameklassen ble evigunge Solveig Pedersen fra KIF Friidrett, som fortsatt holder uforskammet høyt nivå. Med 2.13.24 var hun 13 sekunder foran halvveis borkis (kjæreste med skiskytter Lars Helge Birkeland) og landslagsskiskytter Fanny Welle-Strand Horn som løper for Heming IL. Beste lokale dame i langløypa ble Anne Charlotte Ruud fra Birkeland klatreklubb som tok 9. plassen med svært respektable 2.31.09.

Sterk juniorrekord

Rekord ble det så visst i herrenes juniorløype over 15 kilometer. Og ikke uventet var det Erik Udø Pedersen som sørget for det. Stortalentet fra Holum IL har hatt en stor sesong, men med årets juniornorgesmester i terrengløp, Kristian Tjørnhom fra Kvinesdal, i samme felt, var det knyttet en viss spenning til hvem som ville trekke det lengste strået. Holum-løperen var imidlertid utilnærmelig og vant med nesten to minutter. Med 1.00.20 slo han Hans Kristian Fløystads tre år gamle løyperekord med 23 sekunder. Treer ble Ole Martin Røssland fra BFG Fana, mens lokalkjente Lars Åsheim Svaland ble beste birkenesing med en sjetteplass, drøye seks minutter bak vinneren.

Suverén Wigemyr

Heller ikke i dameløypa ble det den store spenningen, da orienteringsesset Tone Wigemyr (Bækkelaget SK) tok teten fra start og langsomt men sikkert dro fra fjorårsvinner Ingvild Sangesland fra Øvrebø IL. I mål var differansen drøye tre minutter. Med 52.18 på de 12 kilometerne var Wigemyr bare 15 sekunder etter den 17 år gamle løyperekorden til Sophie Villeneuve fra Oddersjaa. Treer ble Elin Uppstad fra Valle IL, mens veteranen Karianne Rosef ble beste birkenesing på en fjerdeplass.

Rekorddeltakelse i Minigubben

Når vi reklamerer med at det ble satt tre rekorder i årets gubbeløp, så er det en sannhet med modifikasjoner. For da startskuddet gikk for Minigubben på Mollestad rullet det en bølge av unge løpere over gressbakken foran den tusen år gamle Mollestadeika. 110 deltakere er rundt femti mer enn vanlig, til Torfinn Lølands store glede.
– Kjempeartig, for dette er jo framtidas gubbeløpere, smiler løpslederen. Ekstra artig var det nok at det ble tredobbelt birkenesseier, med arrangørklubbens eget fotballtalent Håkon Suggelia (13) som vinner foran klubbkamerat Magnus Aamlid (14), med IL Gry-gutten Jarle Vegusdal Stølen (14) på tredjeplass.