Et deilig selvbedrag

NY NORSK VERSJON: Sprø kylling og sprø krutonger gjør denne cæsarsalaten helt sprøtt god. Norsk ost topper lykken. FOTO: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Salat til middag? Det høres sunt ut, men er ofte både fetere og mer fristende enn man skulle tro.

Cæsar er nok den retten jeg lager oftest til middag hjemme. Utgangspunktet er gjerne at jeg ønsker noe sunt, lett og friskt. Jeg har riktignok innsett at det er et element av selvbedrag som får meg til å lande på cæsarsalaten gang på gang, for magert blir dette ikke: Jeg overlesser de spede salatbladene med majonesbasert dressing. River over ost i himmelske mengder. Drysser rundhåndet over sprø surdeigskrutonger, som først er bakt i ovn med olivenolje, smør og masse hvitløk. Til sist, rett fra panna, laster jeg opp den feteste delen av kyllingen, med sprøtt skinn og smørbasert sjy. Jepp, jeg har lurt meg selv igjen, men steike så godt!

De fleste retter med en lang historie har klare retningslinjer for innhold og presentasjon. Cæsar, derimot, har en befriende løs struktur – historien har avvik og meningene er delte. Det liker jeg, for da står man litt friere til å lage sin egen versjon uten at noen skal stå og hyle og skrike at «dette er ikke en cæsarsalat! En cæsar skal kun ha ansjos!!” Siden jeg er moderat glad i salat med ansjos, er jeg takknemlig for å kunne slippe unna med min egen versjon. Cæsarsalaten som ble presentert i denne spalten for noen uker siden, signert Øyvind Hjelle, er dermed såpass forskjellig at den må kunne kalles en helt annen rett.

Cæsarsalatens opphavsmann er visstnok Caesar Cardini, en italiensk immigrant som åpnet sin egen restaurant i Tijuana, Mexico. Salaten skal ha blitt skapt under en hektisk 4. juli-feiring i 1924, da han hadde gått tom for råvarer og måtte improvisere med det siste han hadde.

Dressingen – med parmesan, kapers og ansjos – ble nok til allerede den gang. Om den første cæsarsalaten også inneholdt sprø krutonger og bacon, er mer usikkert – men det spiller ingen rolle, de fleste er uansett enige om at det meste blir bedre med sprø krutonger og bacon på toppen.

Min variant har sprø kylling. Jeg elsker å steke kyllinglår på denne måten: Beine ut låret så det blir helt flatt, steke det kun på skinnsiden til skinnet er ekstremt crispy, og så øse smør og hvitløk over kjøttet til det er gjennomstekt. En skvis sitron til slutt, og prosessen oppleves som ren magi.

Det er vanligvis parmesan i en cæsarsalat, men jeg foretrekker å bruke norsk «grotteost». Denne fantastiske, faste kumelkosten lages på Hitra og kan minne om parmesan, men har sin egen smak. Norske oster har generelt blitt helt ufattelig bra, og det gleder meg virkelig. Vi har jo råvarene og kvaliteten – nå finnes viljen og etterspørselen der også.

Så her kommer den italiensk-mexicanske klassikeren, som har så mange drakter, i nye norske gevanter. Tilfør gjerne din egen vri!

Even Ramsvik

Cæsarsalat med sprøtt kyllinglår og norsk ost
Ingredienser (2 personer)

1 romanosalat eller 2 hjertesalat

2 kyllinglår

2 ss meierismør

1 hel hvitløk

1 sitron

3 ss majones

1 ss kapers

70 g grotteost eller parmesan

3 skiver daggammelt brød

Olivenolje

Salt og pepper

Fremgangsmåte

Skyll og tørk salaten i en salatsentrifuge eller bare på tørkepapir – la bladene være så store og naturlige som mulig.

Bland majones med kapers, saften av halve sitronen, halve osten og 1 hvitløksfedd. Kjør dette sammen med en stavmikser. Hvis kapersen ikke bidrar med nok salt, smaker du til med mer. Ikke glem at dressingen skal ligge tynt på bladene og derfor bør være ganske kraftig på smak.

Kutt brødet i grove terninger og legg dem i en ildfast form. Over brødet sprinkler du lett med olje, fordeler 1 ss smør og drysser på litt salt. Legg i 4–5 knuste hvitløksfedd og stek på 200 grader i ca. 15 minutter, til terningene er sprø og gylne.

Bein ut kyllinglåret, og tørk det godt med kjøkkenpapir. Salte og pepre låret på begge sider, og legg det med skinnsiden ned i en medium varm panne med litt olje.

La låret ligge til det er skikkelig gyllent og sprøtt, før du tilsetter 1 ss meierismør og 3 knuste hvitløksfedd. Øs oversiden av kyllinglåret med det varme, aromatiske smøret til kjøttet er gjennomstekt. La det hvile 1 minutt og server umiddelbart!

Mens kyllingen hviler, kan du blande salaten. Bruk en stor bolle, og ha i nok dressing til at den henger i et jevnt lag rundt salatbladene. Anrett på tallerken, dryss over de sprø krutongene, og riv over resten av osten. Helt til sist deles det sprø låret i skiver og legges det på toppen. Om du drypper litt av stekesjyen fra pannen over, blir det enda bedre!