Ekstremvarme og gårdsbesøk

SENIORTUR: Ved Bjelland.

Høytrykk over en lengre periode med tropenetter og termometre som viser i overkant av 30 grader i mai måned må sies å være eksepsjonelt for oss nordboere.

Sjelden eller aldri har vi opplevd et slikt «klima» på våre breddegrader – der meteorologen melder at det overgår middelhavs- og sydentemperaturer. Det ville rett og slett ha vært uutholdelig varmt å gå i skogsterreng torsdag 31. mai.

Derfor valgte vi 19 seniorer å vandre på grusvei i mer luftige omgivelser. Ikke lang strekning akkurat ble tilbakelagt den dagen – totalt 3,5 kilometer, – men den førte oss frem til gårder der flere av oss – undertegnede inkludert – aldri tidligere hadde vært.

Først kom vi til Bjelland i tidligere Herefoss, – en vakkert beliggende gård med utsikt mot Herefoss og skolen der. Vi fikk en hyggelig samtale med beboeren, Åse Bjelland, og kunne bare beundre de velholdte gårdsbygningene omgitt av velfriserte plener og blomstrende syriner. Drøye halvannen kilometer derfra i vestlig retning nådde vi Landås i tidligere Vegusdal der ekteparet Geir og Siv samt en ung snekker var i full aktivitet med reparasjonsarbeid.

For tiden var det nytt tak på uthusbygningen som sto på programmet. Siv fortalte at vedlikeholdsarbeid på de mange gårdsbygningene hadde pågått i mangfoldige år. Vi vandret rundt på tunet og fanget inn idyllen av velholdte hus og plener med en «kunstig» dam og prangende løvtrær rundt.

Også uthusbygningen med stort utvalg av maskiner, redskaper og mye annet utstyr ble inspisert, og vi kunne bare konstatere hvilket enormt arbeid, godt håndverk, stor fantasi, praktisk sans og fingerferdighet som har blitt vist og fortsatt vises her på gården. Geir har tydeligvis arvet egenskaper etter sin far som var en praktisk «altmuligmann» på så mange områder.

I forkant av denne interessante «sightseeingrunden» hadde vi hatt lang matpause. Mens arbeidsfolket slet med å legge nye takplater på uthuset i ekstremvarmen, nøt vi vår medbragte niste i en behagelig «skyggetilværelse» i bakken ovenfor.

Bedre kunne vi ikke ha det, og tilbake ved bilene på parkeringsplassen, tenkte nok alle som så: «Du verden for en herlig forsommeropplevelse siste dag i mai måned!»

 

Knut Geir Aas