Drømmeforhold på heia

VAKKERT: Flotte løyper i naturskjønne omgivelser.

Nesten påskestemning med 4.000 besøkende på Toplandsheia.

Brukerskapt innhold: Denne saken er skrevet av en av våre lesere.

I løpet av helga var det 3.947 besøkende på Toplandsheia/Øynaheia; dette ifølge telleapparatet som er plassert ved løypa et par hundre meter sør for Øynastua.  Tallet er nok enda en del høyere på grunn av at skifolk fra Toplandsheia bare blir registrert hvis de går den lengste løypa på 16 kilometer.

Rundt 1.000 bilister betalte parkeringsavgift på Øynaheia, mens omkring 500 biler var oppom parkeringsplassen på Toplandsheia disse to dagene. Hans Arne Topland som er ansvarlig for løypekjøringa, er imponert over de høye besøkstallene.

Nevøen, Knut Gunnar Topland, har jobben med brøyting og strøing av vegen fra Topland og opp på heia, samt rydding av parkeringsplassen.  Han er begeistret for at så mange kommer opp hit.  Disse to er nøkkelpersonene for skisuksessen her på heia, og er verd sin vekt i gull!

Hans Arne kan opplyse at de planlegger å bytte ut løypemaskinen fra 2009 med en splitter ny maskin til 2 millioner kroner.  Av dette vil 300.000 kroner bli dekket av spillemidler.

Det er avholdt møte med ordførere i berørte kommuner og andre involverte nå på nyåret.  Ordførerne i disse 5 kommunene (Arendal, Grimstad, Froland, Birkenes og Lillesand) vil i ganske nær framtid få en søknad på bordet om tilskudd.  Det samme vil gjelde banksjefene i de lokale bankene.

Dette er i høyeste grad en investering i folkehelsen mener Hans Arne Topland.  Dessuten er den nye maskinen mer avansert ved at den har bedre fres og sporlegger enn den fra 2009. Dessuten er den nye maskinen mer avansert ved at den har bedre fres og sporlegger enn den fra 2009.  Samtidig tilfredsstiller den de nye utslippskravene slik at den nesten ikke gir utslipp.  Enda et godt argument for å anskaffe ny løypemaskin, mener Hans Arne. Og det vil nok svært mange være enige med han i.  Han håper på velvillighet fra både kommuner og banker slik at denne investeringen kan realiseres.

Ser vi på besøkstallene og hvor stort geografisk område disse anleggene dekker, må en bli imponert.  Løypeanlegget er ideelt anlagt ved at det er inngang til løypene fra begge sider. På Øyna-siden kommer det folk fra Arendal, Grimstad og Froland, mens på Toplands-siden kommer det folk fra Lillesand og Birkenes, og ikke å forglemme Vennesla og Kristiansand.

Ja, faktisk er det aller flest fra Kristiansand, kan Knut Gunnar opplyse.  Han har foretatt en uoffisiell opptelling av bompengelappene i en periode der det viste seg at det var flest biler fra Kristiansandsområdet.  Så kanskje burde også Kristiansand være med å bidra litt økonomisk?

Det var en fornøyelse å være i løypene lørdag og søndag og se hvor fantastisk mange barnefamilier som hadde funnet veien opp.  Mange satt i solhellingene og koste seg med en matbit ved bålet, mens andre halset rundt i stor fart i skøytetraseen.  Og selvsagt var det også plass til pensjonistene i de velpreparerte løypene. Apropos flotte løyper.  Oddvar Brå går av og til i disse løypene og han har skrytt av at han aldri har gått i bedre skispor …

Ja, dette er virkelig et skieldorado for alle aldersgrupper og for de mest folkerike delene av Sørlandet.  Når bare værgudene drysser nok av det hvite gullet over disse områdene, så gjør Hans Arne og Knut Gunnar resten av jobben.  Vi får håpe det også drysser nok penger over dem slik at ny løypemaskin vil være på plass en gang i løpet av vinteren.  Det har de fortjent – og kanskje også vi som benytter oss av disse bekvemmelighetene.

Ville det være en ide å starte en kronerulling til det gode formålet?

 

Innsendt av Olav Heimdal