Bane Nor i beredskap

BRØYTING: Numedalsbanen fotografert under brøyting. FOTO: Martin Birkeland Ulleberg / Bane Nor

Det er igjen varslet store nedbørsmengder over Sørlandet. Bane Nor har alt av mannskaper og maskiner ute for å ta unna.

– Vi har over 100 mann og elleve snøbrøytemaskiner i beredskap, sier områdedirektør Stian Wesøy i Bane Nor i en pressemelding.

Mannskapene har de siste dagene vært ute og brøytet og frest opp på snø på Sørlandsbanen. På Numedalsbanen har Bane Nor ryddet 51 planoverganger natt til torsdag.

– Plattformer på stasjoner vest for Kristiansand er i natt også ryddet. Værst av alt er tung snø, sier han, og legger til:

– Tung snø fører til at trær og greiner faller over sporet eller kontaktledningene. Vi har de to siste årene brukt 34 millioner på vegetasjonsrydding i område sør. Men når det kommer flere omganger med snø, kan ny vegetasjon legge seg over sporet.

I tillegg kan strømmangel føre til at kommunikasjonen med mannskaper og tog faller ut, og da stanses togtrafikken av sikkerhetshensyn. Strømmangel fører også til at varmelementer i sporveksel ikke fungerer, og at de ikke lar seg styre.

– Snøberedskapen er tilpasset en normalvinter, men snømengdene denne vinteren må vi nok ti år tilbake for å finne tilsvarende, sier Wesøy.