Viser hvem sjefen er

FOTO: HARALD RUGSLAND

Ingen menneskeliv er heldigvis gått tapt.

BIRKENESAVISA MENER: De siste dagers oversvømmelse har igjen lært oss mennesker hvem det egentlig er som bestemmer på denne lille jordkloden vi kaller vår. Ingen vesener på planeten Tellus har særlig mye å stille opp med når naturkreftene velger å vise hva de er gode for.

I løpet av ett døgn, fra lørdag klokka 08.00 til søndag klokka 08.00, falt det 173,1 millimeter nedbør over hus, folk og fe på Senumstad. Aldri før har det falt så mye nedbør over Birkenes på ett døgn. Regnet sikrer Senumstad en rekordoppføring hos nettsida Vær og Vind, som nå slår fast at stedet har mest nedbør på et døgn i oktober i Aust-Agder.

Hadde det kommet to millimeter til med regn, ville Senumstad sikret seg rekorden for Aust-Agder uavhengig av måned. Den rekorden er det fortsatt Mykland i Froland som har. Der falt det 173,2 millimeter nedbør i august 1939. Desember-rekorden er det for øvrig også Birkenes som har. I 1966 falt det 101 millimeter nedbør over Herefoss i løpet av et desember-døgn.

Kommunesammenslåingen i 1967 har sikret Birkenes desember-rekorden, men utover det er været rivende likegyldig til kommunegrenser. Det har flommen vist oss. Det var en smått surrealistisk opplevelse å stå på riksvei 41 søndag. Sola skinte for alvor, og gradestokken viste 17 grader. Likevel, vannet som kom mente alvor, og steg minutt for minutt.

Til tross for at Tovdalselva har gått over sine bredder med vanvittig god margin, har det likevel gått ganske bra. Ingen menneskeliv er gått tapt, og som du kan lese i Birkenesavisa har en rekke firbeinte det etter forholdene også godt.

De materielle skadene er derimot store, og det skal ikke bagatelliseres. Forsikringsselskapene melder allerede om millionbeløp, og det før vannet har trukket seg tilbake i store deler av kommunen. Dette kommer til å koste samfunnet som helhet dyrt.

Flommen er en påminner til hvem som er sjefen når det kommer til stykket, og den er en påminner om å ha gode planer når krisa oppstår. Likevel kan man ikke planlegge for alt. Når Flakksvann strekker seg over merkinga fra flommen i 1864, sier det sitt om vannmengdene som har vært i spill de siste dagene.