Utfordrer de etablerte

NYTT: Tor Svendsen og Joachim Østerhus åpner nytt bilverksted på Tollnes. De to bilmekanikerne har flere års erfaring fra bilverksted i Sørlandsparken i Kristiansand.

To 25-åringer etablerer Birkelands tredje bilverksted. Duoen håper beliggenheten på Tollnes, og god kundesørvis vil kapre lokale kunder.

– Her blir det bilverksted med alle godkjenninger for biler opptil 3,5 tonn. Vi kan ta EU-kontroll og andre reparasjoner, og i tillegg overtar vi dekkhotellet som allerede er etablert, sier Tor Svendsen.

Sammen med Joachim Østerhus satser de nå på eget bilverksted på Tollnes til fordel for trygge jobber som bilmekanikere hos henholdsvis Abrahamsens Auto og G-Bil i Sørlandsparken i Kristiansand. 1. juli satser de på å åpne dørene rett ved siden av vaskehallen.

– Helt siden vi begynte å skru har vi vel tenkt at det hadde vært gøy å prøve å drive for oss selv, og vi har begge skrudd mye helt side vi var små, sier Østerhus og legger til:

– Men det er likevel et langt steg å gå fra en fast jobb til å skape noe selv. Litt skummelt er det, men nå som avgjørelsen er tatt gjelder det å hoppe i det.

Formaliteter kommer

For å kunne bli godkjent bilverksted må en del formaliteter på plass. Ettersom det ikke har vært godkjent bilverksted på stedet før må utstyret som er i bruk godkjennes av vegvesenet. Utstyr som skal brukes til EU-kontroll må kalibreres, og verkstedlederen må ha minst fem års erfaring fra bilverksted i tillegg til fagbrevet. Innen månedens slutt skal alle godkjenner være på plass.

– Det er en prosess å få godkjenning, men det er bare noe vi må gjennom og vi tar det steg for steg, sier Svendsen til Birkenesavisa.

Fra før finnes det tre godkjente bilverksted på Birkeland og ett på Herefoss. De to 25-åringene mener det er sunt med konkurranse.

– Folk kjører bil uansett årstid, og det er alltid behov for reparasjoner. Vi vil reparere alt fra vanlige biler, til hybridbiler og elbiler. Så vel gamle som nye, sier Svendsen.

Klar for konkurranse

Mens Østerhus har fordypet seg i Skoda og feilsøking generelt, har Svendsen lang erfaring med Honda og Citröen. De understreket likevel at de ønsker alle merker velkommen.

– Hvordan skal dere hevde dere mot eksisterende verksted?

– Vi har en god beliggenhet, og skal ha gode priser samtidig som vi vil yte en god sørvis. Leverer du en bil her kan du gjerne spaserer til jobb og hente den igjen seinere, sier han.

De to har fått mange lykkeønskninger rundt forbi, og flere har sagt at de har tro på at det er marked for enda et bilverksted på Birkeland. Dekkbedriften som tidligere har hatt sin virksomhet på stedet er lagt ned, og duoen har overtatt restene.

– Mellom 30 og 40 kunder har allerede kjøpt dekkhotell, så det er en fin start for oss å overta de kundene. Vi vil fortsatte å selge litt dekk, selv om vi satser med på det mekaniske, sier Østerhus.

Vil være ryddige

Birkeland Bil blir det formelle navnet på bilverkstedet som tilknytter seg Meca-kjeden.

– Det hjelper å ha en slik seriøs aktør i ryggen, så det gir en trygghet både for oss og kundene. Det gir oss også andre muligheter som å tilby kundene finansiering av større reparasjoner. Vi skal ha det ryddig, og vi kommer fra to store forhandlere, så vi er vant til å ha det ryddig, sier Svendsen.

Bygdas nyeste tilskudd på verkstedtreet vil kunne utføre sørvis også på biler som er innenfor garantitida, uten at garantien står i fare for å brytes.  Østerhus påpeker at alle merker er velkommen.