To kor – en konsert

Bygdekoret slår til igjen.

Så er det bygdekorets tur på kulturarenaen på Valstrand, og når Solfrid Vestøl sier hopp, kan ikke journalisten gjøre annet enn å spørre hvor høyt det skal hoppes.  Og svaret er klart.

– Vi må ha mye forhåndsomtale, for dette er en konsert som virkelig er verd å få med seg.  Det er både Evert Taube, Mikis Theodorakis, Jan Engervik med tonefølge og to kor, forteller Solfrid.

Et besøk på en øvelse i forkant av konserten forteller at hun har sine ord i behold – det er virkelig å verd å få med seg denne seansen på kulturarenaen.

– Hvordan har det kommet i stand med to kor?

– Det har seg sånn at Birkenes bygdekor og Harkmark blandakor har samme dirigent. Diana Siaudvytyte er bosatt i Søgne og kjører litt hit, og litt dit.  Så er korene egentlig ganske like og da passer det med samme repertoar.  Derfra er ikke veien lang til samsang.

– Hvor kommer Jan Engervik inn i bildet?

– Han er jo kjent fra tidligere opptredener i Birkenes, og enda mere berømt i Mandalsområdet.   Så er det sånne ideer som dukker opp, og det var ikke vanskelig å få Engervik til si ja, forteller Solfrid.

Jan Engervik er en allsidig herremann og har sunget Evert Taube sine viser siden tidlig på 70 tallet.  Han er kjent for å gi visene sin personlige tolkning og karaktér,

– Og det blir ikke mindre spennende tolkninger med to kor i ryggen, sier Engervik som har opptrådt som visesanger i over 40 år. Han har spilt sentrale roller i flere store oppsettinger bla. Evert Taube kabareten «Så lenge skuta kan gå», og «Snart gryr ein morgon», med musikk av Mikis Theodorakis. Dessuten sier hans merittliste at han også har hatt hovedrollen i «Spelemann på taket».

– Det er litt nifst med to kor i ryggen, og både trekkspill, piano, gitar og bouzouki, som ikke må forvekslet med bazooka, i orkesteret.  Men det er mest gøy.  Når jeg har konsert alene, avhenger alt av meg selv. Det fine med to kor i ryggen er jo at det er noen å dele byrdene med, sier Engervik.

Rent umiddelbart ser det ikke ut til å være den helt store byrden.  Gleden som formidles i sangen smitter, og det ser ut til at alle trives i rampelyset og på scenen.  Med erfaringer fra tidligere arrangement med bygdekoret er det ingen grunn til å tro at ikke både glede og trivsel overføres til publikum på kulturarenaen søndag 26. mars.

Jan Engervik lover å synge sangen «Å så jekk de heilt greit» – ei vise som noen og enhver kjenner seg igjen i, på konserten.  Han sier selv at «Mein kampf» også kunne vært en passende tittel på visa, men at det kanskje var å gå litt for langt.