Tilbake til røttene

RØTTER: Familien Raen fra Frankrike velger norsk folkehøyskole.

Internasjonalt og interkommunalt på folkehøyskolen.

Det er jo ikke åpning av stortingssesjon med både konge og dronning, men velkomstfesten for nye elever til nytt skoleår på folkehøyskolen var høytidelig nok med både rektor, ordfører og stortingsrepresentant tilstede.

– Et supervarmt velkommen til alle sammen.  Det er nå det begynner, for dette er starten på noe nytt i ditt liv. Vi håper og tror at dette skal bli et år som betyr en forskjell i ditt liv, sa rektor Gunnar Birkeland i sin velkomsttale.

Spente foreldre og elever følte fra første stund at her var man varmt velkommen og ville bli tatt godt vare på. 135 elever ble ønsket velkommen, og det er ungdommer fra alle norske fylker og flere land. Derfor måtte del av arrangementet også gå på engelske. Staben som skal til for drive alt fra plener til mat og undervisning består av 35 lærere og seks stipendiater som er tidligere elever.

– Hvor mange land det kommer elever fra er ikke helt avklart enda. Vi venter ennå på noen svar fra UDI, forteller rektor.

Ordfører Anders Christiansen (Ap) kastet også glans over åpningen og fortalte at vi har noen hendelser han ser fram til i bygda.

– Vi tenner julegrana i desember, og vi har Birkelandsdagene hvert år. Den tredje happeningsen er åpningsfesten på folkehøyskolen, og jeg håper dere alle vil føle dere velkommen i bygda vår, for det er dere, sa ordføreren.

Stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (KrF), festens hovedtaler, hadde tatt seg tid til å komme selv om det er midt i valgkampen og hver stemme kan være avgjørende for hans fremtid. Gunnar Birkeland var nøye med å presisere at Sørlandets folkehøyskole ikke var noen KrF-skole, men at skolen helt klart har et verdisyn som harmonerer med Krf.

– For det er ingen som skal være i tvil om at vi er en kristen skole. Når vi da til og med kunne få med Sørlandets beste politiker som også har samme verdisyn som skolen, så syntes vi det var veldig passende, fortalte Gunnar Birkeland.

– Som politiker prøver jeg å bygge broer, men blir stadig forundret over hvor mange som heller vil bygge gjerder. Jeg håper dette kan bli et år hvor dere får økt forståelse for hva som er viktig.  For meg er det altså brobygging, kanskje det kunne bli det for deg også, sa blant annet Kjell Ingolf Ropstad som også hadde fått beskjed om å minne rektor på at det var hans bryllupsdag nummer 40 i dag.

– For lærerne er det en hovedsak at hver og enkelt av dere skal bli sett, og dere kan godt gjøre til en sak å se hverandre, avsluttet rektor.

Vi liker Sørlandet

I vrimmelen av elever og foresatte blir Ina Finneid og Kristin Bakken fra Trysil sett.

SER FRAM: Ina Finneid og Kristin Bakken fulle av forventninger.

– Er det en god grunn til at dere har valgt akkurat denne folkehøyskolen?

– Vi liker Sørlandet og vi liker sport.  Når vi begge to kunne få gå her et år, så var ikke valget så vanskelig, sier venninnene fra Trysil

Men de lar seg ikke lokke til å si at det skal bli et hvileår.

– For oss er det et tenkeår hvor vi kan bruke tiden til å finne veien videre i livet, og benytte anledningen til å mange nye venner.

Konstanse og John Gunnar Raen har fått samla den delen av slekta som har bosatt seg i Frankrike og synes bare det er rett og rimelig at barnebarnet får litt Norsk kultur og språk.

– Og da er det vel ikke noe bedre sted å tilbringe et ungdomsår enn på folkehøyskolen. Dessuten gleder vi oss jo veldig til den kontakten vi nå skal få med hverandre, sier Konstanse.

Mauea, som skal gå på musikklinja har allerede vist kreative takter og har faktisk fått gitt ut bok i Frankrike.

– Men nå gjelder det å ha det litt gøy, bli kjent med Norge og alt som er norsk og være mye sammen med familien på Birkeland.  Jeg gleder meg, sier Mauea.

Og så var skoleåret i gang. Skoletur til Havglimt er det første som står på programmet.  Der er det om å gjøre å se – og bli sett.