Svaland i forfatterens tegn

SKUESPILL: En entusiastisk Bjarne Bjorvatn går vel egentlig Gabriel Scott en høy gang.

Gabriel Scott besøkte tilsynelatende Svaland i helga.

Ikke akkurat «Spelet om Heilag Olav» på Stiklestad, men ikke mindre interessant i lokalhistorisk sammenheng. Det improviserte skuespillet om Gabriel Scott som besøkende på Svaland, var fornøyelig. Spesielt var det også at alle medvirkende hadde et eller annet personlig forhold til karakteren som skal fremstilles.

Kulturminnedagen i regi av Birkenes historielag og Birkenes kommune er en årevis foreteelse i Birkenes, og i anledning Gabriel Scott-selskapets tjueårsjubileum passet det bra å markere Gabriel Scott og hans forhold til bygda.

Scott og Birkenes

– Hans forhold til bygda er nok heller perifert, men etter hva vi har funnet ut var han her fire ganger. Han var her i 1934, 1953, 1954 og i 1956, og det er flere Birkenesinger som husker noe fra besøkene, sier Martin Birkeland.

Forskjellige steder i Birkenes er nevnt i flere av bøkene hans, kanskje noe kamuflert.

– Men i turistforeningens årbok fra 1954 beskriver han turen til Svaland og utsikten fra gården til Torvald Svaland på en levende måte, sier Birkeland.

I skuespillet om Gabriel Scott spilte Torvald Svaland sin egen bestefar, meget tidsriktig kledd i møte med Scott på tunet på Svaland.

– Jeg husker at han var her og besøkte min bestefar Torvald Svaland, sammen med en som visstnok var forlagssjef, sier nålevende gårdeier Torvald Svaland.

Forlagssjefen var Harald Vollan Grieg, og hva er vel da mer naturlig enn at han spilles av en i slekta, Andreas Vollan.

Scott avskydde publisitet

Bjarne Bjorvatn – som hadde rollen som selveste Scott hadde også opplevelser med forfatteren.

– Jeg var turnuskandidat på sykehuset i Arendal og fikk ansvar for å stelle han mens han lå der like før han døde, forteller Bjorvatn.

Han tror ikke Scott helt hadde oversikt over hvor stor han egentlig var når han lå på det siste.

– Han var jo stor også i sin samtid, men han avskydde publisitet. Det kom ut en biografi mens han levde, men han likte dårlig at noen kom han for nær, og biografien var han ikke mye begeistret for. Men det er en historie om et par jenter som så absolutt ville møte han, og de ble tatt vel imot hjemme hos han, forteller Bjorvatn.

Med tidsriktig bil og Åsmund Mollestad ved rattet ankommer følget tunet og blir tatt imot av bestefar Torvald Svaland. Gjennom en mer eller mindre improvisert samtale i regnværet, blir vi med på et lite tidsbilde på tunet. Det er en fin og litt annerledes måte å fortelle historien på.

Har nok lest det meste av Scott

Inger Marie Tønnessen fra Lillesand har tatt veien fra Lillesand denne dagen og har funnet seg vel til rette sammen med Anne Rigmor Svaland.

– Jeg har tatt veien fra Lillesand, for det er jo interessant å møte Scott i dette miljøet, sier Inger Marie Tønnessen som har studert litteratur og er spesielt imponert over Scotts evne til å skildre.

– Noen tragiske skildringer er så gode, at jeg ikke har lyst til å lese dem igjen, sier Tønnessen, som har alle Scotts 66 bøker i tillegg til diktsamlingene.

Finnes på papir

Gabriel Scott-selskapet har i dag rettighetene til de fleste av Scotts romaner og dikt, og 44 av hans bøker er nå utgitt på selskapet.

– I tillegg har vi utgitt både artikler og diktsamlinger. Og det er bare å ringe eller skrive eller finne oss på internett, så får man oversikt over forfatterskapet til Scott, sier Anders Bjørnholmen som er leder og kasserer for selskapet.

LESEHESTER: Anne Rigmor Svaland og Inger Marie Tønnessen er enige om at Scotts evne til å skildre er enestående.

PUBLIKUM: Det ble ryddet plass til publikum innendørs og en høne på fanget i ny og ne så ikke ut til å affisere nevneverdig.