Sterke stafettetapper i NM

HOLMENKOLLEN: Siri Aas på standplass.

Birkenesløperne leverte sterke etapper i junior-NM i skiskyting i Holmenkollen i helga. Men medaljer ble det ikke.

Siri Aas gikk førsteetappen på Agders jentelag i 17/18-årsklassen. Etter å ha skutt fullt hus på begge skytingene kunne hun veksle som fjerdemann. Dessverre var ikke lagvenninnene like heldige på standplass, og vegusdaljenta måtte nøye seg med en 10. plass på NM-stafetten. Da gikk det bedre med fetter Thor Arild Aas. Han gikk Agder opp fra 6. til 4. plass på tredjeetappen i tilsvarende gutteklasse, også han med feilfri skyting.

Guttelaget endte til slutt på en sterk 5. plass. Også Espen Uldal skjøt fullt hus og hadde fjerde beste etappetid da han gikk Agder opp fra 15. til 8. plass på andreetappen i eldste juniorklasse (20-21 år). Han vekslet med klubbkamerat Lars Reiten som også skjøt feilfritt og beholdt plassen. På sisteetappen ble det imidlertid en bom, og dermed raste Agder-gutta ned til en 14. plass.

Vanskelige forhold

Stafettene avsluttet en NM-helg som startet med sprint fredag og fortsatte med normalprogram lørdag. Mens sprinten ble preget av den berømte Kollen-tåka, var løypeforholdene en utfordring både fredag og lørdag. Regn på kunstsnø i én minus blir etter hvert til slush, noe løperne i siste pulje lørdag fikk merke til gagns. Enkelte steder måtte de nesten ut av løypa for å finne feste for skøytetakene. Fredag lå tåka så tjukk over riksanlegget at det var så vidt løperne så blinkene 25 meter unna.

Mye bom

Blant dem som sleit med sikten var Siri Aas. Seks bom på ti skudd er ikke hverdagskost for Engesland-jenta, som måtte ta til takke med en 28. plass på sprinten. Katinka Kleveland nøyde seg med halvparten så mange bom, men med sykdom i kroppen gikk det ikke fort nok i sporet, og det ble til slutt en 39. plass. Magnus Aamlid i 19-årsklassen sliter med skytingen. Med syv bom måtte han lete på side to i resultatlista for å finne navnet sitt. Det måtte også Thor Arild Aas som hadde én bom mindre i årsklassen under. Også Espen Uldal og Lars Reiten måtte tåle usedvanlig mange bom på skytingen. De endte på 22. og 60. plass i 20-21-årsklassen med henholdsvis fem og åtte bom.

En som ikke lot seg affisere av tåka var Nils Christian Aabel som skjøt fullt hus. Farta i sporet sto imidlertid ikke helt i stil, og det ble en 44. plass i seniorklassen som gikk norgescup denne dagen. Dagens prestasjoner sett med birkenesøyne sto igjen brødreparet Håkon og Lars Aasheim Svaland for, med henholdsvis 11. og 13. plass på seniorenes norgescupsprint, begge med to bom på skytinga.

Bedre skyting lørdag

Lørdag var det NM normalprogram for alle klasser. Da var Siri Aas tilbake i god skyteform. Med én bom på hver av de liggende skytingene og fullt hus på begge de stående, klatret hun ti plasser på resultatlista. Fetter Thor Arild leverte også godkjent skyting (1-2-1-0), men den store sterke vegdølen imponerte vel så mye i sporet der han kjempet seg inn til en 22. plass på et føre som ikke passet hans fysikk spesielt godt. Også Espen Uldal gjorde manns jobb i slushen og ble belønnet med en 12. plass etter å ha truffet på 15 av 20 skudd. Lars Reiten tok en 32. plass med to bom mindre. Magnus Aamlid valgte å stå av etter andre skyting. Det gjorde ikke Nils Christian Aabel som kunne motta et nytt diplom etter nok en gang å ha skutt fullt hus. 22-åringen kniver nå om topplasseringen i Nullerklubben (nasjonal liste over skiskyttere som har skutt fullt hus i renn).

Lå godt an

Dit er det et stykke igjen for brødrene Svaland. De går til gjengjeld fortere på ski. Med bedre uttelling på standplass kunne begge knivet om topp ti-plasseringer i seniorklassen. Det ble imidlertid med 22. plass på Håkon og 33. plass på Lars, etter henholdsvis fire og fem bom på standplass.

– Det gikk bra lenge, men så glapp det på slutten der. Så brutalt er det, sa en lettere oppgitt Håkon, som lå godt an helt til siste skyting der det ble tre bom.

Han fikk imidlertid premie og fikk dermed muligheten til å gratulere landslagsstjernene Emil Hegle Svendsen og Johannes Thingnes Bø som oppskriftsmessig tok gull og sølv i seniorklassen.