Speiderne flytter fra Speiderhuset

FLYTTER: Speiderhuset i Speiderveien har tjent speiderne godt i nesten 60 år. Nå letes det etter nye eiere.

Nesten 60 år etter at de flyttet inn i Speiderveien, legger nå speiderne Speiderhuset ut for salg.

– Vi har planer om å kjøpe et annet hus, og flytte speidervirksomheten dit. Det har åpnet seg en mulighet for at vi kan overta vaktmesterboligen til Scanflex, sier Tom Nyhaven.

Det var tilbake i 1958 lensmann Erling Birkeland med en donasjon la grunnlaget for speidervirksomheten i det som nå heter Speiderveien på Birkeland. Siden den gang har det blitt knyttet mange knuter, og lært mange speidertriks i lokalene.

Mye historie

– Det skal bli både deilig å flytte, og samtidig er det litt vemodig. Det er mye historie i veggene på Speiderhuset, men den gang det ble ført opp lå det midt i skogen. Nå derimot, ligger det jo midt i et boligfelt, sier Nyhaven.

Nord for Scanflex ligger det med andre ord bedre til rette for speideraktiviteter, og Nyhaven håper derfor en flytting skal bringe speideren nærmere naturen, og føre til økt bruk av huset.

– Nærheten til naturen blir en helt annen, samtidig som vi beholder nærheten til sentrum, sier han.

Ser mulighetene

Speidergruppa må belage seg på å spytte inn ekstra kontanter for det nye huset, dersom Speiderhuset blir solgt for prisantydninga på 1,39 millioner kroner.

Ifølge prospektet egner eiendommen egner seg godt for ombygging til bolig. I reguleringsplanen er eiendommen også avsatt til bolig.

– Nå har huset ligget ute noen uker, men dessverre helt uten den store responsen. Vi håper noen ser mulighetene som eiendommen og huset byr på, sier Nyhaven.

God rekruttering

Han kan fortelle at speidervirksomheten for øvrig opplever god rekruttering. Normalt begynner det mellom 15 og 30 nye speidere hvert år i Birkenes.

– Det er vi fornøyd med, og det er der vi bør ligge med tanke på kapasitet knyttet til ledere og den slags, avslutter han.