Ny pallplass til Svaland

Håkon Svaland fortsatte der han slapp før jul; med pallplass i Norgescupen. 2. plassen på søndagens fellesstart på Ål reddet helga for birkenesskiskytterne.

Mens seniorene gikk sin tredje norgescuprunde (DNB Cup) for sesongen, markerte rennene på Liatoppen skisenter i Hallingdal starten på årets norgescup for juniorene (Statkraft Jr. Cup). Lørdag ble det gått sprint med to skytinger, søndag sto fellesstart med fire skytinger på programmet for alle klasser fra 17 år til senior. Birkenes IL stilte med tre løpere i seniorklassen og seks i juniorklassene.

Glemte en strafferunde

Etter lørdagens renn hadde ikke birkenesløperne så mye å skrive hjem om. Det vil si; hadde Håkon Svaland holdt tellinga på strafferundene, så hadde han tatt en 4. eller 5. plass. Men med én tur for lite i strafferunden fikk han to minutters straffetillegg. Dermed ble det bare 30. plass på 23-åringen.

– Det er jo sånt som ikke skal skje, men så skjedde det likevel, sier han til Birkenesavisa.

Dagens birkenesprestasjon sto Nils Christian Aabel for ved å skyte fullt hus på begge skytingene og nok en gang skrive seg inn i den berømte «Nullerklubben». Farta i sporet sto imidlertid ikke helt i stil, og det ble til slutt en 36. plass på 22-åringen fra Ytterdalen. Lillebror Svaland, med Lars Aasheim til fornavn, var hakket hvassere i sporet, men ikke like god på standplass. Med fire bom ble han 25. mann i seniorklassen. Vant gjorde Svaland-brødrenes samboer på Lillehammer, Aslak Nenseter fra Bø skiskyttarlag.

Litt for mange bomskudd

I eldste juniorklasse (20-21 år) gikk Espen Uldal og Lars Reiten inn til 27. og 48. plass med henholdsvis fem og tre bom på skytinga. Magnus Aamlid i 19-årsklassen hadde ingen god dag på standplass og måtte nøye seg med 67. plass etter å ha skutt syv bom.

Thor Arild Aas i 18-årsklassen hadde også litt for mange bom (2-2) til å blande seg inn i toppen. Det ble en 29. plass på Engesland-gutten. Kusine Siri Aas skjøt en bom mer, men kapret likevel 24. plassen i tilsvarende jenteklasse. Katinka Kleveland tok en 35. plass i samme klasse med én bom mindre.

Vanskelige vindforhold

På søndagens fellesstart viste Håkon Svaland tidlig at han hadde skumle hensikter. Hadde 23-åringen klart å følge opp den feilfrie skytingen på første liggende, hadde han vunnet suverent. Med to bom på hver av de tre øvrige turene innom standplass ble det likevel en 2. plass, fattige 1,8 sekunder bak vinner Henrik Sagosen Smeby fra IL Bevern.

– Det var veldig vanskelige vindforhold, så det var viktig å skyte effektivt, og det var det som redda meg i dag, sier 23-åringen til Birkenesavisa.

Han planlegger å gå et par lokale renn på Lillehammer før neste runde i Norgescupen. Den går i selveste Holmenkollen siste helga i januar, med innlagt NM i normalprogram.

– Det er normalt sett min svakeste distanse, men jeg har gått noen gode også, så jeg gleder meg veldig. Jeg skal i alle fall forberede meg godt, sier Håkon Svaland. Han vurderer sjansen for pallplass i NM til cirka 20 prosent.

Siri fikk revansj

Tilbake til fellesstarten på Ål: Lillebror Lars Aasheim fulgte opp med en 14. plass etter å ha truffet på 13 av 20 skudd. Nils Christian Aabel hadde samme uttelling på standplass, men ikke samme fart på skiene, og måtte se 39 løpere foran seg i mål. Espen Uldal, også han med syv bom totalt, gikk seg også opp på resultatlista, til en 18. plass i 20-21-årsklassen. Lars Reiten tok 35. plassen med to fulle hus tre bom til sammen på de øvrige to skytingene.

I 19-årsklassen fikk Magnus Aamlid nok en gang klar beskjed om hva det må jobbes med. Med 13 bom totalt ble det en 57. plass på gutten fra Heimdal. Thor Arild Aas hadde heller ikke dagen på standplass og gikk inn til en 28. plass i 18-årsklassen etter ni bom. Da gikk det desto bedre med kusine Siri, som tok en aldri så liten revansj i jentenes 18-årsklasse. Med 15 treff av 20 mulige tok hun en sterk 11. plass. Katinka Kleveland gikk inn til en 36. plass etter ni bom.