Første verdenscupseier på Lars Helge

Lars Helge Birkeland i sporet

Lars Helge Birkeland i sporet

SLO TILBAKE: På stafetten slo Lars Helge Birkeland sterkt tilbake etter en litt skuffende plassering på sprinten og noe bedre på jaktstarten. Her feier han forbi OL-mester Vincent Jay på første etappe. (Foto: Norges skiskytterforbund)

SKISKYTING. Med Lars Helge Birkeland på første etappe slo ”Nye Norge” til med en overraskende seier på den avsluttende stafetten i helgas runde i verdenscupen i Hochfilzen i Østerrike.

Flere av løperne på elitelaget for menn har lenge slitt med sjukdom og formsvikt, og da er det godt å ha et knallsterkt rekrutteringslandslag i bakhånd. Lars Helge Birkeland, Vetle Sjåstad Christiansen og Henrik L’abbée Lund lot ikke sjansen gå fra seg. Sammen med superveteran Ole Einar Bjørndalen satte de ”verdensrekord” i skyting med bare ett eneste ekstraskudd for å senke de 40 blinkene. At det var Ole Einar som fikk den ene bommen var som seg hør og bør – alle tre rekruttene skjøt ti blinker rett ned.
Dette er den aller første verdenscupseieren for en birkenesskiskytter på herresida. Gunn Margit Andreassen vant aldri noe individuelt løp, men fikk med seg ti seire i stafetter og lagkonkurranser, den siste i 2004.

Førsteetappen

Trenerne Roger Grubben og Stian Eckhoff visste hva de gjorde da de ga Lars Helge Birkeland den utfordrende førsteetappen. Mollestadgutten er en kald fisk og en god skytter, og med to raske og feilfrie skyteserier kunne han sende Bjørndalen ut på andre etappe mindre enn ti sekunder bak ledende Russland.
I intervju med NRK på stadion like etter var Lars Helge tydelig lettet og glad over å ha fått det til både på standplass og i løypa:
– Ett av målene for årets sesong for min del, er å etablere meg på førstelaget i stafett. I dag gikk det fint hele veien, men det røynet hardt på mot slutten. På forhånd hadde vi snakket om at en pallplass kunne være innen rekkevidde med full klaff, men dette var over all forventning. Ufattelig moro med maksimal uttelling for hele gjengen samtidig.

Les mer om stafetten i onsdagens papiravis!