Med røtter fra Birkenes

Nok en gang er det artister med røtter i Birkenes som gjør seg bemerket på platefronten.

Jostein Reinertsen (29) har gitt ut et album, og med seg – som gjesteartist er Celine Lunder (16).  Men det heter vel ikke platefronten lenger.

– Har du med et eksemplar som vi kan høre litt, spør vi Jostein når har kommer for å presentere og promotere albumet.

– Albumet er ikke produsert på den måten, men du finner det på Itunes og Spotify. Så du kan laste det ned derfra. Hvis du søker på artistnavnet Josty, så får du den fram, sier Reinertsen.

Biler uten CD

«Stopp verden, jeg vil av!» heter en musikal som hadde premiere i London i 1961.  Tittelen er aktuell for mange i dag også. På museet på Tveide har de en sveivegrammofon til avspilling av 78-plater, hyllene i de tusen hjem er fulle av plater med format 45 og 33, men de brukes ikke lengre.

Selv CD-formatet er på vei ut. Flere nye biler leveres ikke engang med CD-spiller.  Nå heter det minnepinne, Bluetooth, Itunes og Spotify.

– Jeg går ut fra at målgruppen ikke er de over 60?

– Helt riktig. I den grad musikken skal settes i bås er denne musikken i båsen for «mild hip-hop», og målgruppen for denne type musikk er kjent med denne måten å kjøpe musikk på. Nå lastes det ned til mobilen, og spilles av fra mobilen. For artistene er det kanskje ikke så mye å tjene på dagens distribusjonsmåte, men man kommer jo enkelt ut med sin musikk, sier Reinertsen.

På loftet

Han forteller at de første tekstene ble til på loftet på Rennemoen.  Publikum ble noe større, når han kunne delta i skrivekonkurranser, og etter hvert ble det også satt melodi til skriveriene.  Det ble da også god terapi for en 14-åring. Nedturen i oljebransjen har resultert i ny giv.

– Som så mange andre er jeg blant de som har måttet begynne å lete etter ny jobb, men den tiden har jeg også benyttet til å skrive og produsere musikk, forteller han, som dessuten legger til at det koster å skrive tekster:

– Albumet heter «Slippe følelser fri», og det er blitt veldig personlig og til tider veldig ydmykende for meg selv.

Håper på konsert

Reinertsen, som nå er bosatt i Stavanger har fått med seg Celine Lunder fra Birkenes som gjesteartist. Lunder vil være kjent av mange etter opptreden på UKM i Birkenes, og av enda flere etter deltakelse i Norske Talenter på TV2. Kanskje en og annen også følger med på bloggen hennes.

– Man avslutter ikke et intervju første uka i januar uten å spørre om fremtiden og da særlig 2017?

– Da kan det jo være aktuelt å frembringe ønske om å holde konsert på Birkeland.  Så får vi håpe de riktige personene leser dette og tar kontakt, sier Reinertsen.

Enn så lenge får de som har greie på det og behersker internetten gå inn og laste opp – eller ned det siste albumet fra Josty.