Livsviktig eller bare litt farlig?

GUIDET TUR: Hver gang Bjarne Bjorvatn forlot universitetsområdet, var det ifølge med guider utpekt av myndighetene. – Det jeg sitter igjen med er at det var et uhyre fornuftig og interessant opphold, sier han. FOTO: PRIVAT

Annerledes fortellerkveld på muséet.

Brukerskapt innhold: Denne saken er skrevet av en av våre lesere.

«Mitt professorat i Nord-Korea: Livsviktig eller bare litt livsfarlig?» Dette er tittelen på det foredraget Bjarne Bjorvatn skal holde i Knutson-salen på muséet på Tveide torsdag 19. oktober kl. 19.00. Foredraget arrangeres av Historielaget og Birkenes Bygdemuseum.

Siden årsskiftet 2016/2017 har Bjarne Bjorvatn vært adjungert professor ved Pyongyang University of Science and Technology (PUST) i Nord-Korea. Våren 2017 foreleste han i seks uker om mikrobiologi og immunologi ved universitetets fakultet for biologi og landbruksvitenskap. Et medisinsk fakultet er under oppbygning.

Oppholdet i dette lukkete landet var spennende og fullt av overraskelser. PUST er et engelskspråklig elite-universitet, finansiert av vestlige fondsmidler, hovedsakelig innbetalt av kristne sørkoreanere bosatte i USA. Omkring 70-80 professorer og administratorer rekrutteres fra vestlige land.

De fleste er pensjonerte universitetsprofessorer som arbeider uten lønn, og betaler sine reiser og andre utgifter selv. Nord-Korea eier universitetet og har sine egne ansette. Ingen religiøs eller politisk påvirkning tillates fra vestlig side.

Bjarne har mye å fortelle og mange bilder å vise. Hans hovedbudskap er at i den spente politiske situasjonen som er oppstått mellom USA og Nord-Korea, er det ikke trusler om atombomber og raketter som behøves, men langsiktig oppbygging av mellomfolkelig tillit. PUST er en enestående, langsiktig satsning for å minske spenningen mellom Nord-Korea og vestlige land.

 

Innsendt av Inger Slågedal

Birkenes bygdemuseum.