Jul på Grasham og Strøget

BAKER: – Bare se og ikke røre ennå hvert fall, sier Ludvig og Lydia Amanda Schulstad som pynter pepperkaker.

Det var ingen stor overraskelse at det ble innbudt til juleforberedende tiltak både lørdag og søndag.

Og forventningebuen spennes, for både julenisser og journalister spør både barn og voksne hva de ønsker seg til jul.

Eskild Brakestad (10) og Francisco Ortiz (10,5) er på biblioteket og pakker inn presanger de selv har laget. De har ønskelista klar.

– Jeg ønsker meg Nintendo DS 3D, og håper jeg får det. Jeg synes jeg har gjort meg fortjent til det, for jeg vasker tøy hver uke, og dekker bordet omtrent hver dag.  Jeg tror det holder, sier Brakestad.

– Jeg ønsker meg hoverboard.  Det er kanskje litt dyrt, men jeg tror jeg har fortjent det, for jeg støvsuger huset hver fredag, sier Ortiz.

Maria Røsstad Flesjå holder på med pynt til juletreet og vet ikke riktig om hun har vært snill nok,

– Men jeg ønsker meg rullesko og gotteri, sier hun.

Snille barn

Voksne som blir spurt har verdens kjedeligst og mest irriterende svar: «Vi ønsker oss snille barn». Mor til Marie, Kaja Røsstad Flesjå legger riktignok til at hun ønsker seg balsam også.

En tur rundt bordene viser at det blir mye fint på juletreet i år – og særlig mange fine kurver til å ha nøtter og godteri i.  Rundturen viser også, at selv de minste vet at julen handler om Jesu fødsel og egentlig ikke om nisser og presanger, selv om bibliotekkonkurransen i adventstiden går ut på å finne ut hvor mange nisser som er plassert rundt om i lokalet. De fleste talte til et sted mellom 25 og 40.

Fin julepresang

Den største gaven ha nok Sana Almaid allerede fått.  Etter ni år som asylsøker med bosted Sana Birkeland har hun og familien fått oppholdstillatelse i Norge.  Etter ni år kan hun endelig begynne å lære seg norsk språk, og i den anledning har hun språkpraksis på biblioteket hos bibliotekaren Arnhild Brakestad.

– Jeg er egentlig Palestiner, men født i Quatar.  Norsk kulde og norsk jul er ikke vanlig for meg, men er veldig hyggelig og koselig, og særlig nå som jeg kan få norskpraksis hos Arnhild, sier en smilende Sana som ser fram til å kunne snakke med barna sine på norsk.

– Det veldig hyggelig for meg også, for jeg må skjerpe meg for å snakke forståelig så Sana forstår hva jeg sier, sier Arnhild.

Med stort og smått var det nok godt over 50 innom på denne lagedagen, som er nyttig på flere måter.

– Det er fint at foreldre og barn kan gjøre noe sammen, og så har det også ringvirkninger med at barna blir kjente- og fortrolige med biblioteket, sier Arnhild.

Et yrende liv Grasham

I Birkenesingenes juleforberedelser inngår også jul på Grasham, og det må ha vært mye folk.  Man gikk nemlig tom for både grøt og sitteplasser i kafeen.  Men det ga ikke grunn til sure miner. Det var nok å ta seg til uten å sitte på kafeen å høre Knut Geir Aas spille julesanger på trøorgel, selv om det var både koselig og hyggelig.

Museumsbestyrer Steven Carpenter, som nå har vært på Grasham i 20 år har nok en gang fyrt opp i smia og varma opp både snekkerverksted og badstue. Birkeland musikk-korps stiller med julemusikk, alt fra nissen på låven med julegrøten, til englene som daler ned i skjul. Noen og enhver har vel forresten lista seg ut i vedskjulet for å se om englene hadde landet. Vel blåst i kulda, Birkenes musikk-korps.  Og Benedicte Hauge stiller med Victor og dombjeller.  Det skaper julestemning både for barn og voksne med en tur i kjerra til Victor.

Smir sverd

Og i de forskjellige husene er det forskjellige aktiviteter. I smia er Vegard Tveiten ivrig opptatt med å smi et sverd. Men han har liten tro på at han noen gang blir smed.  Jørgen Smith er i snekkerverkstedet og lager seg en tømmerbil med deler fra den nedlagte leketøysfabrikken på Birkeland.

I hovedhuset pynter Ludvig og Lydia Amanda Schulstad pepperkaker, mens Kristian Hagestad demonstrerer sveivegrammofon og spiller Bill Haley på en gammel 78 plate.

Høydepunktet er kanskje å gå i tog til badstua. Victor og musikken først, og folket mer eller mindre taktfast etter.

– Med så mange som vil være med på eventyrstund, må vi nok tenke på å utvide badstua, sier en fornøyd Steven.

Og inne i varmen venter Torill Ås og Anne Haugstulen Tveide med gitar, sang og eventyr.

Med arrangementene på biblioteket og på Grasham skal ingen være i til om at julen nærmer deg.  Og om ikke disse tegnene er tydelige nok, så har dagligvarebutikkene på Birkeland begynt med søndagsåpent.

 

Jørgen Smith -fremtidig tømmerbilsjåfør?

Jørgen Smith -fremtidig tømmerbilsjåfør?

Mamma Maria Røsstad Flesjå og datter Kaja

Mamma Maria Røsstad Flesjå og datter Kaja

Eskild Brakstad og Francisco Ortiz har ønskelistene klare

Eskild Brakstad og Francisco Ortiz har ønskelistene klare

– Jeg har allerede fått julegaven, sier Sana Almaid. Her sammen med Arnhild Brakestad

– Jeg har allerede fått julegaven, sier Sana Almaid. Her sammen med Arnhild Brakestad