Jubler for opprykk

JUBEL: Et bilde sier mer enn tusen ord når Start leder 3 - 2.

Mads Nesset (31) har gått fra juniorlaget i Birkenes til å bli medeier i Start.

En fotballkamp på Sparebanken Sør Arena med entusiast og medeier Mads Nesset som sidemann på VIP-tribunen er en opplevelse i seg selv. Kampen mot Ranheim skal liksom være hovedattraksjonen, men det er like stort å oppleve en engasjert Nesset med oppmuntrende tilrop fra tribunen.

«Bra Nils!», «Ja», «Nei!», «Stå opp», «Gå på», «Kom igjen», «Skyt!», «Bra», «Utmerket» og «Flott» er ord som hagler mot spillerne langt der nede på den grønne gressmatta.

0-1

Det starta bedre for Mads Nesset enn det gjorde for Start mot Ranheim.

Han ble født inn i en fotballfamilie og allerede som toåring var han med i idrettsparken på Birkeland når pappa Leif Otto skulle trene – og det var ofte. I fagkretser går diskusjonene ofte om det er arv eller miljø som påvirker mest, i tilfellet Mads Nesset er det vanskelig å skille.

– Pappa endte opp som en habil fotballspiller, og avanserte raskt fra Birkenes til Start hvor han også en periode var kaptein på juniorlandslaget, sier Nesset.

Junior synes også det er gøy å ha spilt på Birkeneslaget sammen med sin far. Leif Otto Nesset drev det faktisk så langt at han fikk en kamp på juniorlandslaget.

0-2

To mål på 30 minutter, men mål er mål – selv om man vitset litt med at målløst liv har også meining, forrige gang Start var i eliteserien. Om Start ikke scorer på banen som har klubben et mål for årets sesong. Start skal tilbake i eliteserien.

Men med to mål under etter 30 minutter ser det ikke helt bra ut. Nesset er imidlertid spesialist på odds og prosenter og forteller at selv med tap er det gode sjanser for direkte opprykk for Start.

– Med seier i dag har vi 95,2 prosent sjanse for opprykk. Vi har regnet ut at vi trenger ytterligere fem poeng, og har tre kamper igjen, så det er stor sannsynlighet for at dette går riktig vei – opprykk. Men denne kampen skal vi vinne, sier han.

LAGET: – Det er redningen for Start å ha fått Mads og de andre med på laget, sier administrerende direktør Even Øgrey Brandsdal.

1-2

Start har flere hjørnespark i kampen, men tar alltid korte varianter. Journalisten synes at det er sløsing med mulighetene, men får grei beskjed om at hjørnespark slått langt bare har to prosent sjanse for å gå inn. I samme øyeblikk sender Start av sted ett langt hjørnespark, og to-prosenten til tallknuserne slår til.

– Det er vel i stor grad odds, prosenter og vurderinger som er livet ditt nå, Mads?

– Veien har jo gått fra vanlig spilling for meg selv – til spilling for og sammen med andre – til nå å være med å sette odds på kamper og selge odds til andre spilleselskaper. Norsk Tipping har faktisk ønsket å kjøpe tjenester av oss, og da er det litt merkelig å se at de var kritiske til at vi kjøpte Start, sier Nesset.

I dag leder borkisen Oslo-avdelinga av et børsnotert selskap som heter Gaming Innovation Group, forkortet til GIG. Selskapet har hovedkontor på Malta, men har også kontorer i Spania og Norge. I sommer gikk selskapet inn på eiersida av elitesatsinga til Start gjennom selskapet Start En Drøm AS. Med seg har Nesset fire andre investorer.

2-2

Utligning på gressmatta, det var deilig. Det er godt å gå til pause og kunne begynne andre omgang på uavgjort. Far og sønn utveksler gledeshyl og seiersrop på tribunen, for nå er man sikre på at det blir seier etter 90 minutter.

– Har du spesielle minner fra tiden som fotballspiller?

– Vi var en fin gjeng som spilte sammen på Birkenes fra lilleputt og oppover. Til å komme fra lille Birkeland hadde vi et habilt lag, og det var jo stor stas når vi slo bylagene – og det gjorde vi både titt og ofte, sier Nesset, og fortsetter:

– Vi var vel en kamp ifra å bli kretsmestere som smågutt 13. Det var godt miljø i gruppa og de fleste guttene i årsklassen var vel med. Min far var trener og Harald Aabel var oppmann.

Han forteller videre når jubelen etter scoringa har gitt seg.

FØLGER MED: – Fremdeles gøy å følge Start, og sammen med Mads er det ekstra gøy, sier en engasjert Startentusiast og stolt far, Leif Otto Nesset.

– Vi hadde en god sentrallinje med Arne Kristoffer Mosfjeld i mål, Håkon Ravndal Tveit og Betim Vrenezi som stoppere og Franz Sørbotten på topp. Selv spilte jeg sentralt på midten hvor jeg vel klarte meg helt OK, sier Nesset.

– Det har blitt meg fortalt at du i grunnen var et multitalent innen idrett og også ganske skoleflink?

– Jeg var innom mye forskjellig, og hadde vel egentlig lett for alt som hadde med idrett å gjøre, men jeg vil tro at pappas bakgrunn gav ekstra næring til fotball. Ellers stemmer det nok at jeg hadde relativt godt tak på skolen, sier investoren.

– Men yrkeslivet tok deg før du rakk å få særlig mange eksamener?

– Ja, det ble et år på handelshøyskolen i Bergen, men da var jeg allerede så godt inne i spillverden og så alle de utviklingsmuligheter som lå der. Så det ble mest spill og spillutvikling og lite handelshøyskole, påpeker han.

3-2

Nå går det riktig vei, og jubelen står i taket i regnværet. Ett mål til nå, så er de gule og sorte trygge i denne kampen.

– Hva er riktig vei for Start?

– Vi er jo fem stykker som har forpliktet oss til å investere 40 millioner over fem år. Da er riktig vei opp og fram. Da vi kjøpte Start var det jo mot alle odds, men det er jo vanvittig kult hvis vi klarer å få til noe her, sier Nesset.

Investorene ser ikke på dette som bare et Start-engasjement, det er et engasjement for hele landsdelen. Etter overtakelsen er det da også utarbeidet en visjon som sier at man ønsker å inspirere barn, unge og voksne til å tro på, og realisere sine drømmer og visjoner.

– Du kjenner deg kanskje litt igjen i visjonen om å realisere drømmer og visjoner?

– Jeg drømte jo aldri om å skulle bli medeier i Start. Men jeg kjenner meg igjen i visjonen på den måten at man ikke alltid kan tenke på hva andre mener og sier – hvis du gjør det, så kommer du ingen vei, sier 31-åringen.

4-2

Seieren er reddet, og det er nå 95,2 prosent sjanse for opprykk for Kristiansand-laget.

– Det er deilig med medgang, Mads?

– Det er det absolutt, og jeg vet hvor deilig det er for jeg har jo hatt min del av motgang selv om det er lite å snakke om i forhold til mange andre, sier Nesset.

En oppvekst i trygge Birkenes, med trygg familie og gode venner har gitt ham et fundament til å våge å satse og følge drømmene, forteller han selv.

– Jeg håper jo at mitt engasjementet i Start skal gi andre mulighetene til et godt liv – det være seg som aktiv på et eller annet lag, som frivillig i Start, eller som tribunesliter som soler seg i glansen, sier Nesset.

Seieren er vår

Da gjelder det å tenke nytt igjen. For å overleve i eliteserien har Mads Nesset og de andre regnet ut at de trenger tre til fire nye spillere på relativt høyt nivå.

– Vi har en vurdering på de fleste spiller både i inn- og utland. Vi ser på vurderingen og hvordan den enkelte spiller vil påvirke lagets totale vurdering, og så ser vi på pris, forklarer han, og konkluderer:

– Men vi har planene klare, og vet hvor mye penger vi må bruke for å stabilisere oss i eliteserien og etter hvert gå for gull både nasjonalt og internasjonalt.

 

PS: Etter seieren mot Arendal lørdag er det nå 97,3 prosent sjanse for opprykk for Start, ifølge Nesset.