Går for NM-gull

PÅ HJEMMEBANE: Lars Helge Birkeland reiste rett fra Sandnes til ei uke med mengdetrening hjemme på Mollestad. Her kjører han terskeløkt opp Urdalen med klubbkamerat Thor Arild Aas på slep. I midten av august reiser Lars Helge på en to ukers treningsleir i Italia og Østerrike med landslaget. Oppkjøringa til sommer-NM er lagt til den nye rulleskiløypa på Melsheia i Sandnes.

Etter to pallplasser under Blinkfestivalen i Sandnes, har Lars Helge Birkeland skumle planer om et nytt NM-gull når skiskytterne samles til NM i sommerskiskyting.

– Ja, jeg må vel tilbake på vinnersporet da, humrer landslagsskiskytteren fra Mollestad om det som skal skje på Feed skistadion i Sirdal 22.-24. september.

Under fjorårets sommer-NM i Vik i Sogn ble det sølv på mollestadgutten, som nærmest har gjort det for vane å ta gull i mesterskapet. I 2014 ble det gull på jaktstarten, mens han året etter tok gull på både fellesstarten og jaktstarten. Prestasjonene under årets Blinkfestival gir grunn til å tro på ny NM-suksess, mener han.

– Jeg er veldig fornøyd med Blink i år, sier 29-åringen, som tok 2. plass på supersprinten og 3. plass på fellesstarten i Sandnes etter å ha vært nest best i prologen.

Det får landslagets skytetrener Siegfried Mazet litt av æren for.

– Jeg har vel aldri skutt så bra der borte før, og det er nok resultatet av det siste halvannet året med skytetrening med Siegfried, tror Mollestad-gutten.

Fire dagers tv-fest

Den NRK-sendte rulleskifesten, som samler hele norgeseliten og mange av de største utenlandske navnene i langrenn og skiskyting, starter med 60 kilometer klassisk langrenn onsdag og fortsetter med kraftprøven Lysebotn Opp torsdag. Fredag konkurreres det i skyting (skiskytterne) og fellesstart i både langrenn og skiskyting i Sandnes sentrum, mens det hele rundes av med sprint i begge grener lørdag.

– Det er det mest konkurranselike vi får i løpet av sommeren, med masse publikum og høyt trykk inn på skyting, så det bygger helt klart selvtillit å gjøre det bra der. Det er veldig likt det som skjer om vinteren, så det er en viktig helg. Du klarer aldri å bygge den spenninga på ei treningsøkt, forklarer Lars Helge Birkeland.

Samtidig sier prestasjonene i Sandnes noe om hvordan løperne ligger an før sommer-NM, skiskytternes viktigste test før sesongstarten på snø.

– Jeg ligger foran skjemaet fra i fjor, så det ser bra ut så langt, forsikrer landslagsløperen fra Mollestad.

Hardøkt opp Lysebotn

Klatreetappen Lysebotn Opp tok han som ei treningsøkt.

– Jeg vet jeg ikke har sjans mot de beste uansett, så jeg ser på det som ei hardøkt, sier Lars Helge Birkeland.

Han tok seg opp de 7,5 kilometerne med motbakke på 32 minutter og 48 sekunder og ble belønnet med en 38. plass, drøye 5 minutter bak vinneren Hans Christer Holund fra Lyn. Det var fire plasser og 20 sekunder foran klubbkamerat Håkon Svaland, hvis lillebror Lars fikk det tungt i hårnålsvingene og måtte se 82 løpere foran seg i mål.

Sisteårsjuniorene Espen Uldal og Lars Reiten tok seg også til topps, til henholdsvis 91. og 93. plass i det sterke internasjonale selskapet.

Stang ut for Svaland-brødrene

Både Håkon og Lars Svaland skjøt seg til semifinalene i skiskytterelitens skyteduell i Sandnes sentrum fredag, der Lars Helge var eneste borkis i finalen med en 8. plass.

I prologen til fellesstarten senere samme dag imponerte Håkon med en 10. plass, foran navn som Henrik L’abée-Lund og Emil Hegle Svendsen. Lars ble henvist til 38. plass etter å ha bommet på fem av ti skudd.

Brødreparet måtte imidlertid se finalen fra sidelinja, da fem av finaleplassene var forbeholdt verdenseliten og kun de syv beste semifinalistene fikk gå finalen. På supersprinten dagen etter var det exit i kvartfinalen for begge Svaland-brødrene.

– Lysebotn var tung i år. Det gikk ok i sporet begge dagene i Sandnes, men jeg klarte ikke å roe ned på standplass. Sleit spesielt på stående, kommenterer Lars.

Han lover å komme sterkere tilbake i sommer-NM.

– Jada, jeg hadde trent veldig hardt rett før Blink, så jeg skal nok være bedre i NM, sier han.

Martin imponerte

Blinkfestivalen er ikke bare for norges- og verdenseliten. Festivalen har i tillegg klasser helt fra 11 år og opp til eldste juniorklasse (20-21 år). Av de yngre birkenesløperne imponerte Martin Uldal med en 3. plass i 17-årsklassen i Lysebotn Opp.

Skiskyttertalentet fra Speiderveien på Birkeland vant også kvalifiseringen til fellesstarten senere på dagen, til tross for fem bom på ti skudd. I finalen dagen etter ble det en sterk 5. plass med samme uttelling på standplass.

God helg for Thor Arild

Thor Arild Aas hadde også ei god helg i Sandnes. 18-åringen fra Vegusdal kvalifiserte seg til finalen i skiskyting i 19-årsklassen ved å plukke ned ni av ti blinker og gå inn til en 6. plass i prologen.

I finalen hadde han ikke fullt så god uttelling på standplass, men tre bom holdt likevel til pallplass. Engeslandgutten stilte også opp i langrenn, hvor han kvalifiserte seg til kvartfinalen på sprinten. Her ble imidlertid konkurransen for tøff for skiskyttertalentet, som røk ut med en 9. plass.

Sterkt av Lars

En annen birkenesløper som har grunn til å være fornøyd med innsatsen i skiskytterkonkurransene er Lars Reiten. Lillesandsgutten tok 6. plass i prologen og 8. plass i finalen i eldste juniorklasse, begge dager med treff på syv av ti skudd.

Jevngamle Espen Uldal var uheldig på standplass i prologen og skjøt seg ut av finalekampen med syv bom og en 15. plass. Magnus Aamlid hadde heller ingen god dag på standplass i prologen og måtte se finalen fra tilskuerplass etter å ha skutt seks bom. Heimdal-gutten stilte også i langrenn, hvor han røk ut i kvartfinalen.

Siri Aas gikk inn til 6. plass i prologen og 10. plass i finalen i jentenes 19-årsklasse etter å ha skutt henholdsvis seks og fire treff. Kusine Liv Marte Aas tok 12. plass i prologen og 9. plass i finalen i 17-årsklassen.