Går for å vinne

GÅR FOR GULL: Lars Helge Birkeland går for NM-medalje, men utelukker ikke et nytt gull under NM i rulleskiskyting i Sirdal til helga. – Jeg går alltid for å vinne, sier landslagsløperen med tre gull og to sølv fra sommer-NM de tre siste åra.

Lars Helge Birkeland tviler på at han kan kopiere dobbelt-gullet fra 2014, men satser på minst én medalje under kommende helgs NM i rulleskiskyting i Sirdal.

– Det har jo gått ganske bra de siste åra, så jeg må vel ha som mål å komme på pallen, sier 29-åringen beskjedent.

Han har solide meritter i vise til fra skiskytternes sommerversjon av NM. I 2014 tok han gull på både sprinten og jaktstarten, året etter ble det gull og sølv, mens det i fjor ble et sølv.

– Da hadde det vel smakt med et gull eller to igjen?

– Det er vanskelig å forskuttere gull, men jeg går alltid for å vinne, understreker landslagsskiskytteren fra Mollestad.

Denne uka ligger han i treningsleir med elitelandslaget i Sandnes for å lade opp til NM, som starter med sprint lørdag og avslutter med fellesstart søndag. Begge øvelsene går på Feed Skiarena på Tonstad med Tonstad IL som arrangør.

Nytt med fellesstart

Mens NM-programmet de siste åra har bestått av sprint og jaktstart, er jaktstarten i år byttet ut med fellesstart. Det trenger ikke være noe minus, tror Lars Helge Birkeland.

– Jeg har generelt likt jaktstarten godt, men nå kan en slå seg litt mer løs på sprinten når det ikke får konsekvenser for morradagen. Men det kan slå begge veier, påpeker mollestadgutten.

Formen skal det i alle fall ikke stå på, selv om rulleski-NM ikke står høyest på landslagsløpernes prioriteringsliste.

– Formen er god, den, men det er ingen som prikker inn toppformen til sommer-NM. Nå trener vi veldig hardt, men det er klart det ligger prestisje i å gjøre det bra, det gir også sjøltillit inn i høstsesongen, forteller Birkeland.

Han tror sjansene for å kopiere bedriften fra 2014 er små, men avskriver det ikke helt.

– Det er flere av gutta på laget som er sterke for tida, men en skal aldri si aldri. Alle gutta på elitelaget kan vinne, det handler om hvem som har dagen, slår han fast.

Satser på topp ti

En annen birkenesing som kan skilte med dobbelt NM-gull i rulleskiskyting er Håkon Svaland. Det skjedde i 2013, da han var sisteårs junior. De siste to åra har svalenderen vært inne blant de ti beste i seniorklassen i begge øvelsene i sommer-NM. Det er målet i år også.

– Jeg er en type løper som er ganske jevnt i form hele året, det er nok grunnen til at jeg har gjort det såpass bra i sommer-NM. Jeg vet det er mulig å komme på pallen, men målet er vel egentlig topp ti, jeg vil være fornøyd med det. Men formen er grei og ting har gått bra i det siste, så det er absolutt muligheter, sier 23-åringen.

Han kan røpe at lillebror Lars Aasheim er i storform om dagen. To blad Svaland blant topp ti i NM kan derfor ikke utelukkes.

– Lars er i kjempeform. Toppnivået hans er nok høyere enn noen gang, så det skal bli spennende å se, sier Håkon Svaland.