Flytter under samme tak

SAMLING I TOPP: Maria Håkedal fra Marikken har fått med seg Roy Kristiansen fra Grim bakeri, og samler seg under taket med apoteket.

Etablerer seg i andre enden av sentrum, og håper å skape en butikk med godt miljø.

Maria Håkedal har en tid vært på leting etter andre lokaler på Birkeland. Da hun tok kontakt med Roy Kristiansen og Grim bakeri med tanken om å kunne foreta seg noe sammen, skjøt letingen fart og nå er nye lokaler skaffet til veie.

– Jeg ble aldeles bergtatt både av Maria og av konseptet. Med Marias entusiasme og visjon og ideer kunne jeg ikke annet enn å henge meg på, sier Roy Kristiansen, som har drevet Grim bakeri siden 1993.

Blir i bygda

Bakeriet ble startet i 1958 som Hodnes bakeri, så var det Kullerud en periode, før det i 1993 ble Grim bakeri. Som navnet indikerer er Grim i Kristiansand fremdeles utgangspunktet, men med tiden har det blir bakeriutsalg både på Lund, i Søgne og på Birkeland.

– Denne flyttingen til nye lokaler er et tegn på at vi kommer til å bli på Birkeland. Dette innebærer flere hundre tusen i investering, og da er perspektivet både fem og ti år fram i tid, sier Kristiansen.

Sammen med Marikken flytter han nå bakeriet under samme tak som bygdas apotek, i andre enden av sentrumsdelen av Strøget.

Lokal handel

– Jeg brenner for lokal handel, og vil gjerne legge til rette for at så kan skje, sier Håkedal.

Hun starta opp Marikken med hovedvekt på salg av klær, oljer og krydder både i butikk og på nett i 2013.

– Dersom det er mulig, så handler jeg lokalt. Men jeg vil ikke bli hengt om jeg skulle bli sett i en butikk i Lillesand. Vi mangler jo fremdeles noe på Birkeland, sier Håkedal, som forteller at hun i lang tid har hatt lyst til å lage en butikk med miljø.

– Når min bror, Odd Olav, ville kjøpe lokalene og det kunne bli plass til både Grim bakeri og Marikken, så vil det kunne bli butikk med miljø, sier hun.

Folk skal kunne komme å ta en kopp kaffe og ei kake, treffe kjente og kjase litt og ikke nødvendigvis kjøpe så mye, forteller Maria, men legger til at folk selvfølgelig er velkomne til å handle.

Nabo gleder seg

Tanken er at hun skal lage en plass hvor folk har lyst til å være, og ifølge Kristiansen er det det beste utgangspunkt for handel.

– Dette er jo midt i blinken for oss også, og vil gi alle tre fine synergieffekter, sier daglig leder på apoteket, Hilde Fauskrud Chan.

Hun forteller at apoteket har blitt tatt imot over all forventning, og at flere butikker i samme bygg absolutt er et steg i riktig retning.

Større utvalg

Det legges opp til stor åpningsfest 2. januar med større utvalg i brød, kaker, klær, oljer og krydder. Journalisten fantaserer litt om danske tilstander i bakeriutsalget, men får beskjed om å måtte nøye seg med bedre utvalg av norsk bakverk. Men bakeren lover nesten at de Kristiansandsomsuste bringebærsnittene skal komme i hylla.

Innredningen er bestilt og satt i produksjon, og i trebygda Birkenes vil den selvfølgelig bli med mest mulig trematerialer.