Espe rundt i bedagelig tempo

Vi er vant med store variasjoner i meteorologiske forhold nå for tida.

Brukerskapt innhold: Denne saken er skrevet av en av våre lesere.

En dag skinner sola fra knallblå himmel, og dagen derpå henger grå og regntunge skyer over oss. Hjertens takknemlige skal vi likevel være som slipper voldsomt ødeleggende sykloner og tornadoer i landet vårt.

Litt yr i den høstlige og milde lufta var bare bagateller i værmessig sammenheng og ingen demper for gjengen på 27 glade «vandrings-kvinner og-menn» rundt Risvann torsdag 21. september. Så begynte vår vandring, ifølge guiden vår Jens Flaa, på den gamle Risvannsveien bygd på begynnelsen av 1900-tallet. Her gikk også barnevandrerstien.

Risvann er to adskilte vann forbundet med et smalt sund. Lenger fremme nådde vi «Espe rundt» -løypa på 6,5 kilometer som blir mye benyttet av bygdefolkets sprekeste løpere. Espe var tidligere vannkilden for Birkelands innbyggere.

Vi kom til bekken som forbinder Risvann med Espe, og som på grunn av alt regnet, fosset nedover med store vannmengder, men vi klarte å stege over på digre steiner. Her var det tidligere ei sag, satt opp av bøndene i 1808.

«Espe rundt» førte oss ned på grusveien fra Øygarden, lett og behagelig å følge i «senior-tempo». Vi passerte veien ned til øvre Fjellvannet og registrerte en del hogstvirksomhet i området. Et stykke nedover i bakken retning Tengsbekk svingte vi til venstre inn på en god tømmervei og nådde Bjorkilen som er en del av Risvann. En stor og åpen plass for tømmerlast åpenbarte seg. Her fant vi laglige sitteplasser på stokker og steiner for hungrige mager.

I matpausen fortalte Jens at Risvann tidligere ble senket omkring en meter for å skaffe mer mark til gårdene. I den sammenheng,- og samtidig,- kom en stokk-båt til syne. Siste korte strekning gjensto før vi nådde gården Risvand og bilveien tilbake til utgangspunktet med parkering. En gråværsdag rundt Risvann- ja-, men den ga oss nye naturinntrykk og sosiale opplevelser!

 

Innsendt av Knut Geir Aas