Bruker pengene lokalt

BEDEHUSET: Ragnhild Stordal og Unni Eikenes ønsker velkommen til bedehusbasaren.

Bedehusbasaren til helga gir inntekt for barn og unge i Birkenes.

En rask opptelling forteller at det avholdes rundt ti forskjellige basarlignende arrangementer på Birkeland i året. Nå er turen kommet til Bedehusbasaren.

– Vanligvis får vi vel inn omkring 60.000 – 70.000 kroner på denne basaren, og det er midler som er nødvendige for å drive bedehuset fra uke til uke, sier Ragnhild Stordal.

Hun forteller at barne- og ungdomsarbeid ikke betaler noe for å bruke huset.

– Når det er vanlige møter betaler den aktuelle foreningen 10 prosent av kollekten i leie, men barnekor, yngres, yngstes, ungdomskor og babysang betaler ikke noe. Derfor er støtte til Bedehusbasaren egentlig direkte støtte til barn- og ungdomsarbeidet, sier Stordal.

Bedehuset leies også ut til private arrangementer, men det er så mye fast aktivitet at det er ikke er plass til så mange slike, men mandagen er visst stort sett ledig, blir vi fortalt.

Det er en litt spesiell konstruksjon på eiendomsforholdet til Bedehuset. Det eies ikke av en spesiell organisasjon men er konstruert slik at det eies av brukerne. Det ser ut til å være en vellykket konstruksjon, og huset holdes ved like og moderniseres i takt med tiden.

Siste tilskudd i så måte er helt nytt kjøkken og nye møbler i lokalene i underetasjen. Dette lot seg gjøre i 2016 takket være innsamlede midler og generøst tilskudd fra Birkenes sparebank. I den anledning døpte banksjefen huset om til «Kulturhuset Birkeland», for også sett med kulturøyne er dette et nyttig samlingssted for bygda folk, sa banksjef Harald Flaa.

Og det står ikke på gevinster når det kommet til basaren. I år er det gavekort både fra Kiwi, Coop, Marikken og Birkenesavisa og spesielt nevnes et flaskeskåret eikebord med tilhørende krakk, som er laget av Øystein Aanesland.BEDEHUSET

Dessuten er det sikkert over hundre andre store og små gevinster som skal finne sine lykkelige eiere.

– Vi håper at riktig mange tar turen innom den 18. november, om ikke annet for å slå av en kjas, avslutter Unni Eikenes og ønsker selvfølgelig alle velkommen.