Ambisjonene er på plass

SKISKYTTERE: Liv Marte Aas og Arne August Dalane klar for Holmenkollen.

Rekrutter fra Birkenes reiser til Holmenkollen.

I forbindelse med Holmenkollen skifestival – Worldcup i skiskyting 17. – 19. mars arrangeres også Youngstar. Det er et samarbeid mellom Norges skiskytterforbund og Statkraft og tar sikte på å samle de beste 15 og 16 åringene i landet, og la dem konkurrere mot hverandre.

– Det er første gang i Holmenkollen, men forhåpentligvis ikke den siste, sier Arne August Dalene, som sammen med Liv Marte Aas er kvalifisert til rennet.

Det ble konkurrert om 30 plasser – hvorav tre gutter og to jenter skulle være fra region Sør som består av Agderfylkene og Rogaland.  Uttaket er foretatt utfra plassiffer i seks regionale renn.

– Heldigvis – eller dessverre er det også et godt skiskyttermiljø på Figgjo, men vi fikk med to av fem mulige i år, sier leder i skiskyttergruppa Atle Uldal som forteller at det egentlig er svære greier.

– Starten går lørdag 18. mars, like etter jaktstarten for menn. Guttene skal gå 7,5 kilometer og jentene 5 kilometer – begge med to liggende skytinger. Det blir masse folk som følger løpet og  NRK er på plass for å forevige løpet.  Det sendes nok ikke direkte, men vil komme på TV etterhvert. fortsetter Uldal.

En liten prat på standplass avslører at det hvertfall ikke er noe i veien med ambisjonene til Arne August.

– Nå trener jeg seks dager i uka, og da er det både fysisk trening og skytetrening.  I sesongen er det dessuten veldig ofte renn, forteller Arne August som sier at det som begynte litt i det små for seks år siden, nå er blitt altoppslukende.

– Du får ikke tid til så mye annet da – jenter for eksempel er vel populært for en 15-åring?

– Det får vente.  Først skal jeg bli skikkelig god i skiskyting, så får vi se hva det blir til etterpå, sier Arne August.

Da er det jo nærliggende å nevne Bjørndalen, og selv Arne August synes nok det kan være litt i tøffeste laget å følge Bjørndalens eksempel hva damer angår.

Arne August og Liv Marte trives med livet og skiskyting, og Atle Uldal mener at det ikke er usannsynlig at de er på juniorlandslaget når de er 19 år, og på seniorlandslaget når de blir 24 år.

– Det er langt fram, men for de som vil nå langt prøver vi å legge forholdene til rette for det.  Vi tilbyr strukturert trening med høy kvalitet.  Og så har vi god tid til å legge stein på stein og utvikle komplette løpere.  Så må det jo være lystbetont også dersom vi skal få ungdommene til å fortsette og tilslutt nå sine høye mål.  Vi legger stor vekt på å gjøre det riktig, sier Uldal.

Olav Aabel og Øyvind Reiten utgjør trenerteamet, og begge har kompetanse som kvalifiserer til trenervervet.  Men smøreteam og smørebuss er visst ikke helt på plass.

– Det er nok pappaer som styrer de tingene, og de er veldig gode, sier Arne August og Liv Marte som også forteller at de nok ikke har så mange par ski å velge i som de på toppen.

– Men vi har da to-tre par å velge i, alt etter hva slags føre vi går på, forteller de.

Trenerteamet har stor tro på topp-plassering i Holmenkollen.

– Begge våre deltakere kan lett havne blant topp ti, og det er nok der de er sammenlignet med andre i samme årsklasse i Norge.  Og så håper vi de får en god opplevelse som gir inspirasjon til videre trening og lyst til gjentakelse, sier Aabel.