Vurderer utvisning

Flere elever ved Valstrand skole risikerer utvising etter systematisk og grov mobbing over internett.

– Klassisk mobbing er tilnærmet borte ved skolen. Det er selvsagt episoder, men svært få. Det vi ser er derimot en økende trend med nettmobbing, og akkurat nå har det blitt akutt, sier rektor Stig Sægrov ved Valstrand skole.

Som eksempel forteller han om det han beskriver som en typisk episode på bildedelingstjenesten Instagram, hvor en skoleelev har lagt ut et helt vanlig bilde.

– Så blir bildet merket med brukernavn til medelever, og kommentarer strømmer til. Etter hvert blir det både beskrivelser av fysiske forhold, hvor stygg man er og beskrivelser som går på fruktbarhet, sier Sægrov til Birkenes Avisa.

Utskriften av kommentarene som kom på bildet, er flere A4-sider lang. Navngitt brukere legger igjen meldinger som «du er jævla stygg» og «den ekleste gutten på Birkeland». Det forekommer også meldinger som er langt grovere enn dette, og ikke egner seg på trykk i Birkenes Avisa. Enkelte andre brukere av tjenesten ber folk skjerpe seg, og tenke over hva de skriver.

– Det som er felles for dem som står bak, er at når de kommer inn hit på mitt kontor, er de uten unntak hyggelig ungdom. Når de får mitt perspektiv på saken, forstår de at det er galt. Det er ikke ondsinnet mobbing, men vi ser at terskelen for å skrive stygge ting på internett er veldig lav, sier Sægrov til Birkenes Avisa.

Skolen kan bli oppmerksom på mobbingen av flere grunner. De følger selvstendig med på hva elevene gjør, også på internett. Andre ganger dukker temaet opp i samtaler mellom elev og kontaktlærer. Mange elever tar mobbingen tungt.

– Akkurat dette eksempelet jeg viser til vil få konsekvenser, og elevene som står bak risikerer å bli utvist. Vi anser dette som systematisk mobbing av enkeltpersoner, som i tillegg er ganske grov, sier rektor.

 

LES OGSÅ: Elevrådsleder tror det mobbes mer enn man aner

 

Les hele saken i Birkenes Avisa på papir!