Vil bli verdensmester

FULL INNSATS: Innsatsviljen og idrettsgleden lyser ut av øynene på Lena (f.v.), Oskar, Erlend og Sofie idet de starter på den andre runden i hinderløypa uten rulleski.

Lena, Oskar, Erlend og Sofie er enige om én ting: Skiskyting er gøy! Og ekstra gøy er det når skiskytterforbundet kommer på besøk med trener og treningsopplegg.

– Det er gøy å lære å skyte og gå på rulleski, sier Oskar (10). Erlend (9) nikker samtykkende. Sofie (11) og Lena (10) er også enige. Kvartetten var blant de rundt 20 unge skiskytterne som møtte opp da Birkenes IL, Froland IL og Torridal IL sammen med Skiskytterforbundet inviterte til treningssamling i Birkenesparken under vignetten «Spenning i sikte» søndag formiddag.

– Spenning i sikte er rekrutteringsprogrammet til forbundet. Det handler om å vise fram smøretraileren, så har de med seg laservåpen, seierspall som ungene kan gå opp på og få medalje, og gjerne få møte en skiskytterkjendis, forklarer Jon Kristian Svaland, tidligere landslagssmører og trener for damelandslaget, nå trener for regionlaget Team Statkraft Oslofjord i NSSFs regi.

Teori og praksis

Da smøretraileren parkerte i Froland lørdag formiddag møtte 240 barn opp for å få en smak av skiskyttersporten. Søndag var det treningssamling i Birkenesparken, med teori om sikkerhet og rulleskivettregler som forrett og ei treningsøkt med «Jonemann» som hovedrett.

– Veldig gøy, synes Lena.

– Det er gøy å bli bedre. Nå er jeg blitt raskere enn alle jentene i klassen, noen av guttene óg, sier Sofie. De to jentene har drevet med skiskyting i to år allerede, sin unge alder til tross. Og det er ingenting i veien med ambisjonene.

– Jeg skal bli verdensmester, sier Lena ubeskjedent.

«Åpent hus» på skiskytterstadion

Ingenting vil glede Atle Uldal og Øyvind Reiten mer. Som henholdsvis leder og styremedlem/trener i skiskyttergruppa i Birkenes IL er imidlertid duoen først og fremst opptatt av å få opp rekrutteringa til skiskyttersporten lokalt. «Spenning i sikte»-samlinga er startskuddet for en satsing der de håper å øke antallet aktive skiskyttere i Birkenes. De tre kommende torsdagene (8., 15. og 22. september) vil skiskyttergruppa holde åpent hus på skiskytterstadion i Birkenesparken fra 17.30 til 19.00.

– Da vil vi stå klare og ta imot alle fra åtte år og oppover som har lyst til å prøve skiskyting. Klubben har ti skiskyttergevær og rulleski tilgjengelig til de som har lyst til å prøve, men man må ha egne skisko. Det kreves ingen forkunnskaper. Kom som du er. Og folk må gjerne komme alle tre torsdagene, oppfordrer Atle Uldal.

Sviktende rekruttering

Han legger ikke skjul på at rekrutteringa til skiskyttersporten i Birkenes er nede i en bølgedal for øyeblikket, og tror ryktet om at det følger mye arbeid med for foreldrene bidrar til å holde potensielle rekrutter borte.

– Det er merkbart færre i dag enn for noen år siden. Vi har årskull hvor vi ikke har utøvere i det hele tatt, og det er uvanlig i Birkenes. Det ryktes at det er mange som har lyst til å prøve skiskyting, men foreldre frykter det er mye dugnad og jobb. At foreldrene må stille opp er for så vidt riktig, men vi vil jo at det skal være trivelig, og så er det ikke sånn at du må være på hver eneste trening, forsikrer Uldal. Både han og Reiten har vært med på ledersiden i skiskyttergruppa i ti år, siden sønnene deres startet med sporten.

– Det er jo fordi det er gøy, og så er det veldig sosialt. Vi er som en familie, reiser på renn og samlinger sammen og har det veldig fint i lag, forteller Uldal.

– Det er få idretter der du er sammen med ungene dine på trening og konkurranser til de er 16 år, legger Reiten til.

Mye tid sammen

Nettopp dét har vært viktig for Kristin Aas. Med fire barn fra ti til 17 år, alle skiskyttere, har hun tilbrakt noen timer på skiskytterstadion på Birkeland de siste syv åra.

– Det har vært kjempegøy! Det er ikke så mye dugnad, men vi er mye sammen med ungene våre. Det blir gjerne litt reising når de blir eldre, men det er vårt valg. Vi kommer til å være med så lenge ungene synes det er gøy. Når ungene har det greit, så har vi det greit, sier Kristin Aas.