Staker seg mot toppen

Den ene er etablert på elitelandslaget, den andre har nettopp lagt bak seg sin debutsesong i juniornorgescupen. Like fullt tar Lars Helge Birkeland (28) gjerne ei treningsøkt med Thor Arild Aas (16) når han er i hjembygda.

– I april står en litt fritt til å styre opplegget sjøl. Da jeg hørte at Thor Arild skulle kjøre ei sånn økt, spurte jeg om det var greit å hive seg med. Det er fint å trene sammen, og på sånne dager er det greit å ha en avtale for å komme seg ut, ler landslagsskiskytter Lars Helge Birkeland.

Det er en lørdag formiddag med fire-fem varmegrader og regn med hagl og sludd i bygene. De fleste av oss ville kvie oss for å gå ut etter posten. Det stopper ikke en landslagsløper og en som har ambisjoner om å følge i hans skispor fra å trene. I den lange svingete bakken fra Brekka og opp mot toppen av Kattheia i Vegusdal staker Lars Helge seg målbevisst mot toppen med Thor Arild halsende noen meter bak. Igjen og igjen. Fem seige intervalldrag på seks minutter. Når siste drag er over er det knoke mot knoke som takk for økta. Så settes kursen mot Aas og hjemstedet til Thor Arild, hvor mamma Britt Karin venter med nybakt brød og oppdekning en, ja, en landslagsløper verdig.

 

Godt etterpå

– Det er alltid godt etterpå å kjenne at en har brukt kroppen, sier Lars Helge, nydusja etter endt treningsøkt. Han er fornøyd med utbyttet av treningsturen med den 12 år yngre «aspiranten».

– Ei intervalløkt i slak motbakkestaking er god spesifikk styrketrening samtidig som det er bra for kondisjonen, så en blir sterk av å kjøre ei sånn økt. Thor Arild er veldig motivert og gira på å bli bedre, da er det gøy å trene sammen og inspirere hverandre, sier landslagsløperen. Gleden er, ikke uventet, gjensidig.

– Det er himla moro å trene med de som er best. En ser åssen de gjør ting, så det er veldig motiverende, sier Thor Arild. Det er ikke første gangen han får brynt seg mot den etablerte landslagsløperen.

– Når jeg er hjemme pleier vi ofte å trene sammen, gjerne litt skyting, men også noen fysiske økter, forteller Lars Helge.

 

Har klokketro på hverandre

De to treningskompisene følger med på hverandres resultater, og har klokketro på hverandre.

– Jeg sjekker alltid resultatene i Norgescupen. Jeg synes han har levert stabilt og bra. Han ligger jevnt mellom nummer ti og femten, og det er bra, det, sier Lars Helge om Thor Arilds prestasjoner i debutsesongen i Norgescupen for junior. Thor Arild har minst like god oversikt over hva Lars Helge presterer i løpet av vinteren. Han er dypt imponert over klubbkameraten som har klart å etablere seg i verdenstoppen.

– Det er himla moro å se, veldig inspirerende, sier han.

Kommende sesong har Lars Helge seriøse planer om å ligge jevnlig blant de ti beste i verdenscupen, med sporadiske pallbesøk i individuelle løp. Thor Arild er overbevist om at han klarer det. På spørsmål om han tror han sjøl kan gå nå like langt som skiskytter, drar han litt på det, før han svarer:

– Det er langt fram, men det kan jo gå. Jeg har i hvert fall veldig lyst til å klare det.

– Han er på et nivå der han har alle muligheter til å bli god. Utgangspunktet er bra, så bare han har nok lyst til å gjennomføre sånne kjedelige økter som i dag, så blir han god til slutt, sier Lars Helge Birkeland.