Det skjer stadig noe på Ogge Gjesteheim. Siste tilskudd på stammen er fire Yurter som er satt opp like ved gjesteheimen.
– Tilbudet har blitt veldig godt tatt imot. Kun få uker etter innvielsen opplever vi at alle helgene i juni er fullbooket, og utover sommer begynner det å fylle seg opp, sier daglig leder Arild Dale ved Ogge Gjesteheim.
Nå er det kanskje ikke så mange som vet hva en Yurt er, så nærmere forklaring må nok til. En Yurt er en telttype, brukt som bolig av mongolske nomader i mange hundre år. Ordet yurt er gammel-russisk og betyr hjem. Nomadene pakker som kjent boligen sin på et esel når de flytter fra bosted til bosted.
– Vi hadde et forsøk tidligere med noen brakkerigger som overnattingssted, men det falt ikke helt i smak. Vi opplevde vel at de ikke harmonerte med stedet og naturopplevelsene her, sier Dale, og forklarer:
– Yurtene glir godt inn i naturen her, og tilbakemeldingene vi får tyder på at gjestene setter pris på å komme så tett på naturen.
Støpt gulv, vinduer og sofa
Å tilby Yurt som overnatting er relativt nytt i Norge, og det er ikke så mange som har dette tilbudet ennå. Flere og flere får derimot nå øynene opp for disse teltene. Telt i et litt utvidet begrep må man vel kanskje si. Yurtene på Ogge Gjesteheim har støpt gulv, vinduer og er innredet med sofagruppe, peis og flere behagelige sengeplasser.
– Her har man himmelen som tak og hører vind, dyr og fugler rundt deg, samtidig som det er tørt, bekvemt og man sover i ei herlig seng. Flere nevner stemningen og roen og freden etter en overnatting hos oss, reklamerer Dale.
Noen har kalt overnattingsformen for Glamping, som da skal være en form for glamorøs camping. Man får nærheten til naturen, samtidig som man kan nyte natten i gode senger og ikke bare på et lite liggeunderlag eller en madrass. Yurten har plexiglass i kronen som gir panoramosyn til stjernehimmelen over seg.
Økonomiske årsaker
Ogge Yurtpark er etablert som et aksjeselskap. Eiere er InWith A/S, ved Terje With Andersen, 40 prosent, Brunborg A/S, ved Lars Helge Brunborg, 40 prosent og Ogge Gjesteheim, ved daglig leder Arild Dale, 20 prosent. Brunborg sitter for øvrig i styret til gjesteheimen, og sier dette om økonomien og årsaken til at yurtene er bygget:
– De fleste av denne typen bedrifter sliter med økonomien, her skal det kløkt og god styring til om det skal gå bra. Og det har faktisk gått bra, omsetningen øker og det svinger fra små underskudd til små overskudd, vi pløyer mest mulig tilbake til driften.
Et problem har de derimot hatt, og det er kapasitet på overnattinger.
– Vi arrangerer en del kurs og møter for næringslivet, foreninger møtes og bespise og åremålsdager feires, men hele tida må vi sende folk hjem om kvelden. Hva gjør man så da? De fleste ville vel bygget på en fløy, eller satt opp noen hytter men vi vil ikke binde opp stor kapital til dette formålet, sier Brunborg.
Forkastet mange alternativer
I sin søken på alternative overnattingsformer er både lavvoer, campingvogner, militærtelt og mye annet vurdert. Valget falt til slutt på disse yurtene.
– Fordelen med yurten er at investeringene er overkommelige og kravet til infrastruktur begrenset. Når vi vet at markedet ikke er veldig aktivt på vinterstid, hvorfor da bygge tungt, tjukt og dyrt, spør Brunborg.
Han tror yurtene er rimelige solide greier, og produsenten gir blant annet 15 års garanti på teltdukene. Når tre av fire yurter ble reist på en helg er også byggekostnadene overkommelige.
– Likevel skal det understrekes at det er nettopp det unike med nærheten til naturen, det å høre regnet trommer på taket, suset i granene eller fuglekvitteret, når du våkner i din gode seng, som er viktig salgsargumenter. Vi er jo vel kjent med at det står massevis av ledige hotellrom rundt forbi, da må jo vårt tilbud være unikt, avslutter han.