Lovende sesongstart

ARKIVFOTO

Både landslagsløper Lars Helge Birkeland og førsteårs senior Lars Aasheim Svaland viste lovende takter da skiskyttereliten skjøt sesongen i gang på Sjusjøen ved Lillehammer.

I tillegg til hele den norske eliten var landslagsløpere fra Frankrike, Ukraina, Latvia, Litauen og Bulgaria på plass på Natrudstilen skiarena da skiskytterfolket startet vintersesongen med sprint lørdag og fellesstart søndag. Herresprinten ble en ren maktdemonstrasjon av Frankrike, som besatte fem av de seks øverste plassene på resultatlista.

Kun Johannes Thingnæs Bøe på 2. plass klarte å splitte opp det franske laget som virker fryktinngytende sterkt denne sesongen. Nest beste nordmann ble Vetle Sjåstad Kristiansen på 8. plass. Så fulgte Ole Einar Bjørndalen, Emil Hegle Svendsen og Fredrik Gjesbakk før vi finner beste borkis, Lars Helge Birkeland, på 12. plass. Med én bom på den stående skytinga gikk han i mål ett minutt og 43 sekunder bak fjorårets suverene VM-konge og verdenscupvinner Martin Fourcade.

– Ikke noe maksløp, men greit å komme i gang, konstaterer Lars Helge.

Klubbkamerat Lars Aasheim Svaland gikk inn til en 37. plass, også han med kun én bom på skytinga. Med dét nådde han målet om å få gå i A-heatet på fellesstarten dagen etter. Førsteårssenioren slo også storebror Håkon med 26 sekunder og 15 plasser på resultatlista. Det må nevnes at Håkon skjøt to bom mer enn lillebror. Nils Christian Aabel gikk inn til en 107.plass, også han med tre bom.

Usikker på formen

På søndagens fellesstart krysset Håkon Svaland målstreken som 12. mann i B-heatet etter å ha skutt to fulle hus på liggende og to bom på hver av de stående skytingene. 22-åringen, som på forhånd var veldig usikker på formen etter to lengre høydeopphold tett opptil sesongstarten, lover bedring både i sporet og på standplass fram mot norgescupåpningen på Geilo om halvannen uke.

– Det var veldig tungt i løypa både i går og i dag, men det var som forventa. Jeg trenger litt mer tid, så tror jeg det kommer til å løsne, sier Håkon.

Lillebror Lars i A-heatet kom skikkelig i bakevja ut fra første skyting etter to bom, og brant mye av kruttet tidlig i løpet i forsøket på å få kontakt med løperne foran. Det endte med en ny 37. plass, til tross for godkjent skyting (2-1-0-0).

– Jeg er veldig fornøyd med å skyte null og null på slutten der, men i sporet gikk det litt tungt. Jeg hadde tunge bein og ble stiv fortere enn jeg burde, men nå har jeg to uker fram til første norgescup på Geilo, og det er tross alt den jeg satser på, så der håper jeg å gå fort, sier 21-åringen fra Svaland.

Beste nordmann

En som viste gryende langrennsform er imidlertid Lars Helge Birkeland. Landslagsløperen fikk en dårlig start med én bom på første skyting, men gikk gnistrende i sporet og endte opp som beste nordmann på en 7. plass, ett minutt og 14 sekunder bak 22-åringen Simon Fourcade, som tok seieren i lillebror Martins fravær.

– Et bra løp alt i alt, men en vil jo alltid gjøre det bedre når ikke alt er perfekt. Jeg følte jeg hadde mer trøkk i dag enn i går, men jeg er i veldig bra form om dagen, så jeg satser på at det bare skal gå bedre framover, sier Lars Helge. Han lot seg imponere, men ikke skremme, av franskmennene.

– De viste solid form, så vi får bare ta oss enda mer sammen i Østersund, sier mollestadgutten og viser til verdenscupstarten i Nord-Sverige om halvannen uke.

Nils Christian Aabel sto over søndagens fellesstart.

Gode ungjenter

Heller ikke i kvinneklassen ble det den helt store helgen for de norske hjemmefavorittene. Mest gledelig sett med norske øyne var det at flere ungjenter meldte seg på i kampen om plassene på verdenscuplaget. Mest imponerte 18 år gamle Karoline Erdal fra Førde.

På fellesstarten skjøt juniorlandslagsjenta fire fulle hus og gikk inn til en 4. plass bak to ukrainske og en fransk landslagsløper. Det gir «veteraner» som Tiril Eckhoff og Fanny Horn Birkeland sunn konkurranse. Sistnevnte følges nok med ekstra interesse av mange birkenesinger, gift med bygdas skiskytterstjerne Lars Helge som hun er.

Lørdag gikk Fanny inn til en sterk 5. plass, snaue minuttet bak franske Justine Braisaz, som vant foran Tiril Eckhoff. Søndag ble det en 11. plass på fru Birkeland.