Javel, se det mister Rallycross

 Rød Mix er ute med ny plate, og vier en helt låt til Martin Schanche.

– På albumet har vi en låt som heter «Mr. Rallycross» og handler om Martin Schanche. Da jeg var østover i andre ærend før helga, fant jeg ut at jeg måtte ta en tur innom og levere en CD til Schanche, sier bandmedlem Thomas Stensvand til Birkenesavisa.

Uten å ha snakket med rallycrosskongen før, eller gjort noe avtale, dukket Stensvand opp på døra hans i Drøbak helt uanmeldt, og med blandede følelser om hvordan besøket ville utarte seg.

– Egentlig skulle jeg bare levere en CD til ham, og få en annen signert, før jeg dro videre. Men jeg ble kjapt invitert inn i verkstedet hans, sier Stensvand.

Dermed gikk en liten guttedrøm i oppfyllelse, og praten gikk som smurt fra første sekund. Stensvand forteller at Schanche er nøyaktig slik han husket han fra fjernsynet, med kjappe svar på alt mulig.

– Det ble både mimring om karrieren hans, og prat om diverse prosjekter han holder på med. Det er ikke til å stikk under stol at det var utrolig stas å møte min største barndomshelt, sier han.

71-åringen fra Tanafjorden ble europamester i rallycross fem ganger mellom 1978 og 1995. Stensvand er sikker på at internasjonal rallycross ikke ville vært hva den er i dag, om det ikke hadde vært for Mr. Rallycross.

– Han er en omstridt person med temperament, men for min del er det utvilsomt flest positive ting han bør huskes for, sier Stensvand.

Albumet til Rød Mix er det femte i rekka, og har fått tittelen «Mi bare ser». En rekke andre Sørlandske uttrykk som «Javel» og «Se det» har gitt navn til flere av de 12 låtene, som har både selvskrevne melodier og tekster. Som vanlig er fremføres låtene på dialekt.

– Temaene er kjente for de fleste som litt ute på bygda, og tar for seg jakt, bil, årstider, skrotnisser og arbeidsrelaterte ting, sier Terje Heia.

Innspilling og produksjon er for det meste gjort i hans kjeller i Nordåsbakken, og bandet har gjennom året holdt en moderat mengde konserter. På strømmetjenesten Spotify er Rød Mix nå oppe i over 100.000 avspillinger i måneden. Låta «Skulle hatt en TDI» bikker snart en million avspiller.

– Det er over all forventing for oss. Etter en studioperiode, gleder vi oss nå til å ta fatt på en mer aktiv konsertperiode hvor vi har flere spennende spillejobber, sier Heia.

Blant annet står Rød Mix på plakaten til neste års Treungenfestival. I tillegg til Heia og Stensvand utgjør Gjermund Topland, Per Arne Botn og Tommy Moe bandets besetning.