Håper å snuse på pallen

ARKIVFOTO

Lars Helge Birkeland er i bedre form før sesongstarten i skiskyting enn i fjor, og mener pallplassering er innen rekkevidde på en god dag.

Landslagsløperen fra Mollestad var bare delvis fornøyd med fjorårets sesongstart på Sjusjøen ved Lillehammer. Da måtte han nøye seg med en 21. plass på sprinten og 9. plass på fellesstarten. I år ligger han bedre an.

– Jeg føler meg bedre enn i fjor. Har fått gjort mer av det jeg skal i høst. Jeg hadde litt småtrøbbel under sesongoppkjøringa fjor, men føler at jeg er mer robust i år. Jeg har også vært stabil på skytinga i det siste, så jeg tror formen skal være brukbar både i løypa og på standplass, sier den Lillehammer-bosatte birkelendingen, som fyller 28 år dagen før sesongen braker løs i nabolaget hans.

Pallplass i World Cup

Hva kan vi så forvente av mollestadgutten på Sjusjøen kommende lørdag?

– Jeg håper jo å kjempe i toppen og snuse på pallen på en topp dag.

Lørdag skal det gås sprint med to skytinger, søndag står fellesstart med fire skytinger på programmet. Kun de 40 beste på sprinten får gå fellesstarten. Lars Helge satser på å gå begge deler. Sesongstart er imidlertid én ting. Det som kommer senere i sesongen er viktigere, og mollestadgutten har et klart mål om pallplass individuelt i World Cup og plass på det norske laget til VM i østerrikske Hochfilzen i februar. Da må han gå jevnt med folk som Bøe-brødrene, Martin Fourcade og Simon Schempp.

– Det er klart de er harde å slå, men hvis de har en litt dårlig dag og jeg en god én, så skal det være mulig, sier Lars Helge Birkeland.

Satser på IBU-cupen

Håkon Svalands ambisjoner denne sesongen dreier seg om verken VM eller verdenscup. IBU-cup, derimot, har han blinket ut som et naturlig delmål på veien mot det aller øverste nivået. Men sant å si er han temmelig usikker på hva sesongen vil bringe, etter en sesongoppkjøring etter helt ny oppskrift.

– I sommer fikk jeg trent veldig bra, men så har jeg valgt å kjøre høydetrening i år, og det krever ganske mye. Om det gir noen effekt i år, er tvilsomt. Det er mer med tanke på renn i høyden neste år, sier 22-åringen som gikk inn til en 47. plass på sprinten og en 19. plass i B-heatet på fellesstarten under fjorårets sesongstart. Han tør ikke love noe bedre i år.

– Jeg satser på at jeg har en god dag der alt stemmer, men vi får bare se. Jeg får gå så bra som mulig og prøve å treffe blinkene, sier svalendingen.

Optimistisk førsteårssenior

Lars Aasheim Svaland, som er førstereisgutt i seniorklassen, har som mål å kvalifisere seg til søndagens fellesstart. Det bør gå, tror han.

– Treninga i sommer og høst har gått knirkefritt, og det har den aldri gjort før, så jeg er optimist, sier lillebror Svaland. Han vet han er god for mye, men vil ikke skru forventningene for høyt.

– Jeg har som mål å klare topp førti på den første sprinten så jeg får gå fellesstarten. Gjør jeg et godt løp der, med over åtti i treffprosent på skytinga, så er jeg fornøyd, sier 21-åringen. Han har oppskriften klar.

– Jeg skal gjøre som jeg gjorde på «Gubben»; starte knallhardt og håpe på det beste. For det er ikke noe vits i å bli nummer 60. Jeg skal gå en knallgod førsterunde og få TV-tid, så får vi se hvor lenge det holder, gliser råskinnet fra Svaland, som skal gå i den lyseblå Birkenes IL-dressen til helga. Racingdressene til hans nye lag, Team Bardøla, er nemlig ikke klare før uka etter.

Leter etter godfølelsen

Fjerde BIL-løper på startstreken på Sjusjøen, Nils Christian Aabel, kjenner fortsatt Svalandsgubben skauløp i kroppen. Han håper det slipper fram mot helga.

– Målet er å finne en god følelse, kjenne at skytingen og det fysiske sitter. Siden jeg ikke kjemper om plass på verdenscup- eller IBU-laget, så har jeg ikke satt meg noe spesielt mål om plassering. En god følelse er det viktigste for min del, sier 22-åringen fra Aabel i Ytterdalen.