På vei til VM

I SPORET: Martin Uldal i sporet. FOTO: Atle Uldal, Birkenes IL skiskyting

Onsdag letta flyet med den norske troppen til junior-VM i skiskyting fra Gardermoen. Om bord var Martin Uldal fra Birkenes IL.

– Jeg gleder meg. Det blir veldig spennende, sier 18-åringen fra Speidervegen på Birkeland.

Tirsdag morgen reiste han fra Lillehammer, hvor han bor, trener og går på skole, til Gardermoen for å slutte seg til den norske VM-troppen bestående av åtte ungdomsløpere (4 jenter og 4 gutter, 18-19 år) og ti juniorløpere (5 jenter og 5 gutter, 20-22 år).

Dagen etter satte nordmennene seg på flyet med kurs for Zürich. Derfra gikk turen videre til VM-byen Lenzerheide.

Prestisjefylt

– Jeg vet ikke så mye om byen og området der, men jeg var jo i ungdoms-OL i Sarajevo i fjor og tror det blir ganske likt, sier Martin Uldal til Birkenesavisa.

Han har fått høre av andre utøvere at Junior-VM og Ungdoms-OL har visse likhetstrekk. Forskjellen er at i junior-VM handler alt om skiskyting. Og, ikke minst, her er de beste juniorløperne i verden med.

– Mesterskapet er nok litt mindre, men det er minst like stas, og så har det nok høyere prestisje. Her er jo de aller beste med, bekrefter birkenesløperen.

Målet er medalje

Han regner med å gå alle VM-øvelsene, med et mulig unntak for stafetten, der kun tre av de fire guttene i ungdomsklassen får gå. Målet er medalje, men hvilken øvelse det er størst mulighet til å ta medalje i, tør han ikke spå.

– Det er litt vanskelig å si. Hvis jeg skyter bra, skal jeg ha god mulighet på normalen, men jeg tror jeg kan ha mulighet på både sprinten og jaktstarten også. Jeg kjenner jo ikke nivået der nede, så hvis det er veldig høyt langrennsnivå, er kanskje sjansene størst på normalen, resonnerer han seg fram til.

God oppkjøring

Det skal i alle fall ikke stå på forberedelsene, forsikrer 18-åringen, som har holdt seg frisk og fått gjennomført det planlagte oppkjøringsprogrammet til punkt og prikke.

– Jeg har trent veldig bra de siste ukene, med fokus på mange timer. Så satser jeg på at overskuddet kommer når jeg slipper litt opp nå framover, sier Uldal. Han tror ikke det skal by på problemer å konkurrere i 1500 meters høyde.

– Dette er mellomhøyde, og det tror jeg at jeg skal takle bra. Jeg har ikke merka noe til høyden før, men det er uansett likt for alle, påpeker han.

Kjenner på VM-nervene

Men selv om forberedelsene har vært nær optimale, er det ikke til å unngå at det dukker opp noen nerver når det nærmer seg et stort mesterskap.

– Jeg merker at nervene kommer, men det skal nok gå bra, jeg skal klare å takle dem. Jeg tror jeg er ganske god til det, men det er vanskelig å si før man står der på startstreken, sier VM-løperen.

Han regner med å måtte ha fullklaff både i sporet og på standplass, skal målet om medalje nås.

– Jeg tror det blir veldig tøff konkurranse og at det blir veldig hardt å hevde seg. Hvis man ikke går et perfekt løp, så havner man langer ned på lista enn i norgescupen. Så jeg må gå skikkelig gode løp for å hevde meg, men det er spennende, det. Det blir en veldig god erfaring å ha med seg, sier Martin Uldal.

VM-programmet

Søndag 26. januar: Normalprogram ungdom

Mandag 27. januar: Normalprogram junior

Tirsdag 28. januar: Stafett ungdom

Onsdag 29. januar: Stafett junior

Fredag 31. januar: Sprint ungdom

Lørdag 1. februar: Sprint junior

Søndag 2. februar: Jaktstart ungdom og junior

VM-troppen

Den norske troppen til junior-VM i skiskyting i Lenzerheide i Sveits 23. januar-2. februar:

Kvinner junior

Juni Arnekleiv (Dombås IL)

Marthe Kråkstad Johansen (Bossmo & Ytteren IL)

Åsne Skrede (Geilo IL)

Mari Wetterhus (Svene IL/Team Maxim)

Anne Bunemann De Besche (Try IL/Wang Toppidrett)

Herrer junior

Jørgen Solhaug Sæter (Os IL)

Fredrik Qvist Bucher-Johannessen (Try IL/Holmenkollen Biathlon)

Vetle Rype Paulsen (Lier IL)

Vebjørn Sørum (Søndre Ål Sportsklubb)

Jørgen Brendengen Krogsæter (Ullensaker Skiklubb)

Kvinner Ungdom

Frida Tormodsgard Dokken (Svene IL/NTG-G)

Hedda Thoresen Tretteteig Bolstad (Simostranda IL/NTG-G)

Tuva Aas Stræte (Hønefoss Skiskytterklubb/NTG-G)

Maren Bakken (Os IL/NTG-L)

Herrer Ungdom

Martin Uldal (Birkenes IL/NTG-L)

Martin Nevland (Figgjo IL/Team iSandnes)

Morten Tørnblad Sameien (Fet Skiklubb/NTG-L)

Morten Hol (Målselvs Skiskyttere)