Fullspekket folkefest

Årets folkefest i Birkeneshallen 17. maikvelden går inn i historiebøkene som svært vellykka. Stikkord: Fullt hus, flott program og verdige prisvinnere.

La oss ta det siste først; da Birkenes IL-veteran Dagfinn Birkenes ble ropt opp på scenen for å motta Birkenes kommunes høythengende kulturpris, var det til (nesten) endeløs stående applaus. Idrettsildsjelen med mer enn 50 års fartstid som banemester i Birkenesparken og som spiller, trener, lagleder og oppmann for et utall fotballag, fra de aller yngste til senior A-laget, var et mildt sagt populært valg. Det var også Anne Lise Dahl, mangeårig musikant og instruktør i Birkeland Musikkorps, som fikk Kulturblomsten. Ungbirken gikk til de driftige og drevne ungdommene Marita Windsland, Malin Helle, Sondre Njåstad og hans bror Håvard, alle fire for mangeårig innsats i kulissene på UKM, Ung Scene og andre kulturarrangementer

En fullsatt ballhall, det vil si 8-900 mennesker, visste også å sette pris på tildelingen av Norsk Tippings drømmestipend på 10.000 kroner til den ene av kveldens forsangere, Rebecca Smeland Granåsen. Stipendet ble delt ut av kulturskolerektor Nina Marthinsen, kulturskolerådgiver Jo Eskild og en rørt Anne Svendsen som har hatt stipendvinneren som sangelev i Kulturskolen.

Prisutdelingene rundet av en festkveld som inneholdt solide doser sang og musikk; Birkenes Hornmusikk med feiende marsjtoner, guttebandet Nameless 5 med tøff rock, 16 år gamle Signe Bjorvatn med utsøkt pianospill og småbarnsmødrene i Snelleklang med soul og gospel fra øverste hylle. Mellom musikkinnslagene ble det vist filmklipp fra Birkenes ILs historie som mesterskapsarrangør og en aldeles kostelig filmsnutt fra Kulturbarnehaven på Grasham der barna leverte gullkorn om 17. mai. Det var humorinnslag ved Salve Eieland, Rema 1000-sponsa vaktmester i FSHA (Foreningen for søndags- og helligdagsarbeid), det var alvorsfylt lyrikk, skrevet og framført av unge Astrid Frøysnes Flaa, og det var premieutdeling for ettermiddagens kortesje. Alt stødig ledet og muntert sydd sammen av kveldens programleder Roald Rokseth.

Vi har selvsagt ikke glemt kveldens festtaler. Stortingsrepresentant Svein Harberg klarte bragden å holde salen i ånde i 20 minutter med sine refleksjoner rundt Eidsvollsforsamlingen, Grunnloven og viktigheten av å holde fast på våre demokratiske verdier i en tid da utviklingen på enkelte samfunnsområder går raskere enn vi liker å tenke på. I pausen var det nok av vått og tørt å få hos speiderne i Birkenes Speidergruppe, som tok unna køen i en imponerende fart. Skulle vi innvende noe, må det være at et nærmere tre timer langt festprogram kan virke drøyt på tampen av en lang nasjonaldagsfeiring. Men det lar vi ligge, for dette var en flott folkefest. Basta!

 

UTDELING: Ordfører Anders Christiansen (Ap) i midten flankert av Anne Lise Dahl og Dagfinn Birkenes.

UTDELING: Ordfører Anders Christiansen (Ap) i midten flankert av Anne Lise Dahl og Dagfinn Birkenes.

 

FORSANGERE: Rebecca Smeland Granåsen og Henriette Birkenes var forsangere på Birkelandssangen, med Per Gunnar Knutson på klaveret.

FORSANGERE: Rebecca Smeland Granåsen og Henriette Birkenes var forsangere på Birkelandssangen, med Per Gunnar Knutson på klaveret.

 

UNDERHOLDNING: Programleder Roald Rokseth (t.h.) og Salve Eieland på scenen.

UNDERHOLDNING: Programleder Roald Rokseth (t.h.) og Salve Eieland på scenen.